Nederland op scheidsvlak tussen wisselvallig en hoogzomers

15/08
2018
De weersystemen zijn terug in de stereotype zomerverdeling. Dat wil zeggen: de noordelijke regio’s van Europa krijgen geregeld storingen over zich heen vanaf de oceaan en de zuidelijke regio’s vertoeven in hoogzomerse warmte. Nederland bevindt zich op het tussenvlak en heeft daardoor ‘vlees-noch-vis-weer’. Temperaturen zijn veelal oké en nu en dan schampt een storing. We kijken waar dat door komt én richten onze blik op de onweersbuien in Zuid-Europa.

Dat wij nu op het scheidsvlak liggen tussen wisselvallig en hoogzomers augustusweer heeft alles van doen met de straalstroom. Die is weer min of meer terug op de plek waar ‘ie meestal ligt; van west naar oost over de noordelijke delen van Europa. Dientengevolge is het inmiddels onbestendig weer geworden in Ierland, Schotland, Engeland en Wales, nadat ook zij een lange periode met droge en zeer warme omstandigheden achter de rug hebben. Deze wisselvalligheid is er ook in Noorwegen en -zij het in mindere mate- in Zweden en Denemarken. Een rondtollend lagedrukgebied in de buurt van IJsland jaagt allerlei storingen over deze delen van Europa. Doordat tegelijkertijd het Azorenhogedrukgebied zich tot over Frankrijk en deels ook over de Benelux uitstrekt, kunnen die storingen ons land maar mondjesmaat bereiken. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag schuift een koufront over ons land, mogelijk met een aantal pittige buien. De vraag is nu alleen of de lucht onstabiel genoeg is om die buien ook écht in grote getalen te laten overschuiven.

In die zin is er voor ons in de weerkamer ook weer genoeg te doen. Na maandenlang naar hitte en droogte te hebben gekeken, komt het nu weer op de details aan. Vorige maand kon je bij wijze van spreken een BBQ anderhalve week van tevoren plannen en dan nog wist je met je ogen dicht dat het prima weer zou zijn. Maar nu komt het veel meer op de finesses aan. Zo hebben we vandaag vrij veel bewolking door de passage van een zwak front, afgelopen nacht. Morgen is het juist in het binnenland lange tijd zonnig en warmt het flink op. In de avond komt vervolgens het front, dat al dan niet op natte wijze doorschuift. Daarna brengt de vrijdag weer flink wat zon, waarna een slap front op zaterdagmiddag weer her en der een grijze lucht kan bewerkstelligen. En dat allemaal omdat we schampers van fronten vanuit het noorden en noordwesten over ons krijgen.

Italiaanse buien
Dat wij in Nederland op het schampvlak van de straalstroom vertoeven, wil niet zeggen dat het ten zuiden van ons land overal droog is. Met name boven Italië en de Spaanse oostkust vallen geregeld buien. Die worden opgewekt door ‘plukken’/‘bellen’ met koude lucht (in de hogere luchtlagen) die boven het warme Middellandse Zeewater vocht oppikken en buien veroorzaken. Afbeelding 4 toont een paar van die plukken van gisteren boven Italië. Het leidde daar tot felle buien, onder ander in de buurt van Genua. In afbeelding 5 zijn die buien goed te zien als felwitte wolkenstructuren.

Vandaag vallen er vooral in het zuiden van Italië nog een paar onweersbuien, daar is de lucht onstabiel genoeg voor hoog uitgroeiende cumuluswolken. Ook de Spaanse oostkust en de Balearen maken vanmiddag kans op onweersbuien. Door de warmte boven het Spaanse land en op de eilanden, ontstaat er een windje vanaf zee. Dat windje pikt flink wat vocht op en in combinatie met de warmte leidt dat tot enkele buien.

Ook in eigen land merken we overigens dat de lucht behoorlijk vochtig is. Vanochtend ontstond er her en der nevel en ook de komende dagen is de lucht tamelijk klef.

Bronnen: MeteoGroup, NASA

Datum: woensdag 15 augustus 2018, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Frankrijk, IJsland, Ierland, Noordelijke, Noorwegen, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry