Orkaanverwachting bijgesteld

14/08
2018
In het voorjaar wordt door diverse weerbureaus een verwachting gemaakt voor het komende orkaanseizoen. In mei dit jaar was de kans op een bovengemiddeld seizoen in het Atlantische bassin volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NOAA-NHC) nog 35 procent, maar inmiddels is die verwachting bijgesteld tot nog maar 10 procent. Op basis van de huidige inzichten, waarbij een toenemende kans op een El Niño is meegenomen, lijkt het nu zelfs een onder gemiddeld seizoen te gaan worden. De kans daarop wordt momenteel op 60% geschat.

De kans op een El Niño was in mei volgens het Amerikaanse CPC (Climate Prediction Center) minder dan 50%, maar ook deze verwachting is de afgelopen maanden bijgesteld. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat we de komende winter weer rekening moeten houden met een El Niño. Om het fenomeen te doen ontstaan moet de atmosfeer boven de Stille Oceaan een reactie gaan tonen op het warmere wateroppervlak en dat is tot nu toe nog niet gebeurd, maar ondanks dat is de kans op een El Niño later dit jaar gestegen tot bijna 70 procent.

El Niño
El Niño is onderdeel van de ENSO variatie, een afwisseling tussen twee uitersten, El Niño en La Niña, en toont zich in het equatoriale deel van de Stille Oceaan. Tijdens een El Niño fase is het zeewater aan vooral de oostkant van de Pacific duidelijk warmer dan normaal; aan de westkust van zuidelijk Amerika, nabij onder andere Peru. Omdat voedselrijk koud water dan wordt vervangen door veel ‘armer’ warm water, hebben Peruaanse vissers het tijdens een El Niño vaak moeilijk. Er wordt veel minder vis gevangen. Maar ook aan de andere kant van de Stille Oceaan zijn de gevolgen van een El Niño vaak groot. In bijvoorbeeld Indonesië blijven regens dan juist grotendeels uit, waardoor het land te maken krijgt met droogte en een toenemende kans op bosbranden.

Gunstige gevolgen
Ook in Noord-Amerika zijn de gevolgen merkbaar, al pakken ze daar vaak juist gunstiger uit. Tijdens een (opkomende) El Niño ontstaan er door meer schering in de hogere luchtlagen namelijk minder orkanen op de Atlantische Oceaan. Die schering houdt de ontwikkeling van orkanen tegen.

Nog erg rustig
Kijken we naar de activiteit op de Atlantische Oceaan tot nu toe, staat de teller pas op 4 genaamde stormen, waarvan er 2 begin juli wisten uit te groeien tot een orkaan, namelijk Beryl (categorie 1) en Chris (categorie 2). De andere twee waren (sub)tropische stormen Alberto en Debby. Een gemiddeld orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan heeft 12 genaamde stormen, waarvan er 6 uitgroeien tot een orkaan, inclusief 3 Major Hurricanes. We zitten daar dus nog ruim onder, maar het seizoen is nog volop aan de gang en de meest actieve periode moet nog komen. Het hoogtepunt van het seizoen ligt meestal in september, omdat het zeewater dan na de zomerperiode warm genoeg is voor het (gemakkelijk) ontstaan van tropische stormen en orkanen.

Relatief koel zeewater
En dan komen we meteen op een tweede punt waarom de orkaanverwachting van dit seizoen is bijgesteld. In het gebied waar normaalgesproken de meeste orkanen ontstaan, de zogeheten ‘Main Development Region’ tussen de Afrikaanse westkust en de Cariben, is de zeewatertemperatuur nog een stuk lager dan normaal in deze tijd van het jaar. Voor het ontstaan van een tropische storm of orkaan is een zeewatertemperatuur van tenminste 26 graden nodig, maar voor de West-Afrikaanse kust is het zeewater nu pas 20 tot 25 graden. De eerdergenoemde stormen vormden zich dan ook allemaal in het warmere water aan de westkant van de Atlantische Oceaan. De komende maanden zal de zeewatertemperatuur voor de Afrikaanse westkust ook nog iets opwarmen, waarna de activiteit waarschijnlijk zal gaan toenemen.

Vergelijking 2017
Tot dusver verloopt het seizoen dus nog erg rustig. Helemaal in vergelijking tot vorig jaar, het duurste jaar ooit voor wat betreft schade door orkanen en tropische stormen. Het kwam in 2017 tot maar liefst 17 genaamde stormen in het Atlantische bassin, waarvan 10 orkanen. Vijf daarvan groeiden zelfs uit tot een zogeheten Major Hurricane, waaronder Harvey, Irma en Maria.

Datum: dinsdag 14 augustus 2018, 12:06
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Peru

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry