Terugblik: Mag een stiekem gemaakte geluidsopname gebruikt worden als bewijs?

13/08
2018
Deze en volgende week ben ik met vakantie. Daarom deze week een terugblik op populaire blogs van de afgelopen jaren, vanuit het perspectief van 2018.

Deze week: Mag een stiekem gemaakte geluidsopname gebruikt worden als bewijs?

Regelmatig krijg ik in diverse varianten de vraag of een stiekem gemaakte geluidsopname van een gesprek gebruikt mag worden als bewijs. Dit meestal naar aanleiding van mijn artikel Opnemen van gesprekken, waarin dat met zoveel woorden staat:

Een telefoongesprek opnemen dat je zelf voert, mag je dus opnemen – ook wanneer je dat niet meldt aan de tegenpartij. Alleen het heimelijk opnemen van zo’n gesprek zonder deelnemer te zijn is dus strafbaar (tenzij je toestemming hebt van één van de deelnemers).

Dit artikel gaat over de context van het strafrecht: het is verboden gesprekken af te luisteren met een technisch hulpmiddel als je geen deelnemer bent. Dat betekent dus dat als je wél deelnemer bent (of namens een deelnemer handelt) je wél het gesprek mag afluisteren en opnemen. Publiceren van die opname zal vaak wel een schending van de privacy van de wederpartij opleveren, dus daar zul je een fors nieuwsbelang voor moeten hebben.

Gebruik als bewijs is eigenlijk altijd toegestaan. In het gewone (civiele) recht gelden namelijk geen specifieke eisen voor hoe het bewijs verkregen mag zijn. De rechter mag zelf alles beoordelen op de merites. Hij hoeft bewijs niet uit te sluiten omdat het een stiekeme opname is. Wel zou hij het bewijs anders kunnen waarderen: een informeel gesprekje op de vrijmibo zal minder bewijskracht hebben over de intenties van een bedrijf dan een formele verklaring van de directie bij een persconferentie. Maar dat gaat dan over de inhoud, niet over de vorm.

Deze analyse staat op zich nog steeds. Het belangrijkste dat veranderd is sinds deze blog, is natuurlijk de AVG: het als bedrijf structureel maken van opnames en die bewaren in je klantdossier valt onder de nieuwe privacywet, en vereist dus een vermelding in je privacyverklaring plus een grondslag in je register. Dat zal niet heel moeilijk zijn, we hebben het dan over de grondslag uitvoering overeenkomst en/of eigen belang (bewijzen wat er gezegd is tegen een klant of relatie).

Maken jullie structureel opnames van gesprekken? Zou je dat doen als het triviaal was, technisch?

Arnoud

Het bericht Terugblik: Mag een stiekem gemaakte geluidsopname gebruikt worden als bewijs? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 13 augustus 2018, 08:14
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry