Vallende sterren, maar zijn ze ook te zien?

11/08
2018
De meteorenregen van de Perseïden is elk jaar ‘s zomers te bewonderen. Het is één van de fraaiste meteorenregens die we te zien krijgen, en ook onder aangename omstandigheden. Want in de winter ga je niet zo snel een paar uur buiten in de vrieskou naar de hemel kijken. Maar in de zomer is het een perfect uitje!

Vallende sterren komen dus voort meteorenregens. Het gaat om stof, gruis, dat verbrandt in onze dampkring. Wat we dan zien is een vallende ster. Af en toe hebben we dus momenten in het jaar waarop er meer gruis door onze dampkring komt dan anders. In het geval van de Perseïden deze dagen, heeft dat alles te maken met een oude komeet.

De staart van Swift-Tuttle
De komeet Swift-Tuttle draait om de zon. De komeet bestaat uit stof, gruis, stenen, maar ook ijs. Wanneer de komeet dichterbij de zon komt, verdampt het ijs. Zo komt het gruis los en ontstaat er een enorme staart achter de komeet, met een baan van allerlei stof en gruisdeeltjes die erachter aan vliegen. Wanneer de aarde door die baan met stof trekt, dan worden al die gruisdeeltjes aangetrokken door onze dampkring. Met een razende snelheid valt het gruis door de dampkring en dat levert een grote wrijving op tussen het gruis en de lucht eromheen. Er vindt verbranding plaats, en dat levert dan een ‘vallende ster’ op.

Hoogtepunt
Nou zijn er lang niet altijd evenveel vallende sterren te zien. We hebben allereerst te maken met het hoogtepunt van de Perseïden, dat vindt plaats in de nacht van zondag op maandag. Daarvoor en erna komen er ook vallende sterren voor, alleen wat minder. Hoe verder je van het hoogtepunt af zit, hoe lager het aantal vallende sterren.

Geluk: Nieuwe maan!
Ten tweede is de lichtverstoring erg belangrijk. Daar heb je deels zelf invloed op, door een donkere plek op te zoek. Midden op de hei is het een stuk donkerder dan midden in de stad Amsterdam. Dat scheelt enorm in het aantal vallende sterren dat je met het blote oog kan zien! Waar we geen invloed op hebben is de maan. Dit jaar is echter een gelukstreffer, want het is nu nieuwe maan, de maan is dus niet zichtbaar, en morgen zien we slechts een flintertje maan. Van maanlicht hebben we dus geen ‘last’.

Maar dan het weer…
Maar de laatste factor is eigenlijk nog wel de belangrijkste. Het weer! En dat zit niet mee dit jaar. Na een zeer lange periode met stabiel en vrij helder weer, zijn we nu weer in het Hollandse zomer regime terechtgekomen. Verschillende storingen passeren en ontnemen ons het zicht op de sterrenhemel…

Diverse storingen
De nacht naar zondag is de nacht vóór het hoogtepunt, maar dan zijn er ook al tientallen vallende sterren te zien. Wel trekt er veel bewolking over vanuit het westen. De bewolking neemt in de loop van de avond en nacht toe en wordt dan steeds dikker. De Waddeneilanden, normaalgesproken een perfecte plek (weinig lichtverstoring) hebben dan ook een bewolkte nacht met af en toe een beetje regen. Elders in het land zal het ook tegen gaan vallen met op veel plaatsen bewolking. In het zuidoosten en oosten kan net voor middernacht nog een geluksmoment voorkomen, met enkel wat sluierbewolking. Uit ervaring kan ik echter wel vertellen dat sluierbewolking al genoeg kan zijn om het zicht op vallende sterren te benemen. Mocht je het echt leuk vinden, dan is het wel de moeite waard om het te proberen.

Pas vanaf 23.00 uur
Hou er echter ook rekening mee dat de vallende sterren lijken te vallen vanuit het sterrenbeeld Perseus. Dat sterrenbeeld komt pas net boven de horizon uit rond 23.00 uur. Hoe hoger het sterrenbeeld staat, hoe gemakkelijker de vallende sterren te zien zijn. Dat gebeurt dus in de uren erna. Maar tegen die tijd is de bewolking ook dikker. De omstandigheden zijn dus niet ideaal.

Nacht naar maandag nog minder kans
De nacht naar maandag brengt ook al geen geluk mee. Na een warme zondag met ook af en toe zon, neemt de bewolking in de nacht naar maandag opnieuw toe. Opnieuw heeft eigenlijk vooral het zuidoosten nog een beetje kans op een paar opklaringen, voordat het geheel bewolkt raakt. Maar die kans is erg klein. Er trekken vervolgens buien over het land, waar we op maandag overdag ook nog mee te maken hebben.

Nacht naar dinsdag een stuk beter!
De buien trekken maandagavond geleidelijk naar Duitsland weg en dan zou het wel goed moeten opklaren. De nacht ná het hoogtepunt, de nacht naar dinsdag, is dus de beste kans! Het noorden heeft wellicht nog te maken met wat hardnekkige wolkenvelden, maar waarschijnlijk heeft een groot deel van het land geluk met geregeld een heldere hemel. De details zullen tegen die tijd duidelijker worden, maar het geeft wel aan dat er nog een fraaie mogelijkheid aan zit te komen!

Bron: MeteoGroup en ons weerkanaal

Datum: zaterdag 11 augustus 2018, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amsterdam, Duitsland, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry