Amsterdam wil contact met Apple over wandelroute door tunnel

08/08
De gemeente Amsterdam probeert met Apple in contact te komen naar aanleiding van het incident donderdagmiddag met fietsende toeristen in de Piet Heintunnel. Dat meldde Het Parool vorige week. Lokale omroep AT5 kwam een aantal toeristen tegen die in de tunnel fietsten, en maakten er een reportage van. Volgens de toeristen had hun Apple Maps app gezegd dat er door de tunnel gefietst (gewandeld) mag worden, iets dat in strijd is met de verkeersregels. Dat bleek te kloppen, waarop Amsterdam dus Apple tot de orde wil roepen. Oké, het is even leuk lachen om die stomme toeristen die als drones hun app volgen dwars door een drukke autotunnel, maar hebben ze een punt?

Het is inderdaad zo dat de Maps-app van Apple de Piet Hein tunnel aanmerkt als een looproute. Google Maps doet dat niet, en op Street view zie je dat dit klopt: de weg is afgesloten voor niet-gemotoriseerd verkeer en het voetpad houdt ook fysiek op – met een hek en een bordje Verboden voor voetgangers. Typefoutje van Apple waarschijnlijk, iets dat kan gebeuren en dat op zekere termijn ook wel aangepast zal worden.

Natuurlijk moet iedereen die aan het verkeer deelneemt, zich houden aan de verkeersregels en goed blijven kijken welke borden en verkeerstekens hij tegenkomt. Iedere Nederlander die de ingang van die tunnel ziet, snapt dat hij daar alleen met de auto in kan en zal het niet in zijn hoofd halen daar te gaan fietsen of lopen.

Voor een bezoekende toerist kun je dat natuurlijk ook zeggen, maar ik zou dat niet helemaal eerlijk vinden. Weinig landen hebben zo’n uitgebreid fietsnetwerk als Nederland, en het is dan ook vaak zeer gebruikelijk dat je gewoon fietst waar de auto’s rijden – inclusief op wegen met 70 als maximumsnelheid. Fietsen is een sport, geen vervoersmiddel. Als je vanuit die achtergrond in Nederland op de fiets stapt, dan is de Piet Heintunnel dus gewoon een sportieve uitdaging en komt het niet in je op dat hier een verboden verkeerssituatie geldt.

Natuurlijk kun je zeggen, dat is dan in Brazilië wellicht zo maar niet bij ons dus je verdiept je maar in onze verkeersregels. Ik denk alleen niet dat je déze specifieke situatie leert herkennen met een korte cursus, en om iedereen nu een fietsdiploma te laten halen is ook weer zo wat. Dus nee, voor mij is een betere oplossing dat Apple snel die kaart aanpast.

Arnoud

Het bericht Amsterdam wil contact met Apple over wandelroute door tunnel verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 8 augustus 2018, 08:10
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry