Wateroverlast en omgevallen bomen morgen

08/08
2018
Het was sinds lange tijd dat we weer eens te maken hadden met een ‘serieuze’ buienlijn. De weg is nu vrij gemaakt voor storingen, waardoor we ook de komende dagen wat vaker te maken krijgen met regen of buien. En lagere temperaturen! Minder verdamping, weer wat vaker regen. We duiken de weerkaarten in om te kijken naar de regenkansen per regio.

Afgelopen nacht heeft het, voor het eerst sinds lange tijd, in vrijwel heel Nederland geregend. Maar lang niet overal evenveel. Uitspringers zijn West-Brabant, het Westland en Zuid-Limburg. Daar zijn plekken terug te vinden die 10 millimeter of meer hebben gekregen. In het oosten en noordoosten viel het tegen. Daar hebben veel regio’s het moeten doen met slechts 1 millimeter. Net genoeg om het stof te laten neerdalen.

Meer regen in aantocht!
Gelukkig voor het neerslagtekort komt er meer aan. Nadat vandaag nog verspreid een enkel buitje kan vallen, breekt later vandaag de zon wat vaker door en wordt het rond 23 graden. Tegelijkertijd volgen we hier in de weerkamer van MeteoGroup de ontwikkeling van buien boven de Pyreneeën. Er vormt zich daar een lagedrukgebied met stevige buien, die vannacht en morgen op weg zijn naar de Benelux. Onderweg naar onze omgeving diept het lagedrukgebied verder uit en komt er ook een pittig windveld te staan. De verwachting is dat het lagedrukgebied donderdagmiddag dwars over ons land trekt, met een serieuze plens aan regenwater.

Onzekerheid
Het lastige van deze verwachting is de last-minute ontwikkeling van het lagedrukgebied. Zodra iets al bestaat, kunnen de weermodellen vrij goed de timing en route berekenen. In dit geval bestaat er nu nog helemaal geen lagedrukgebied. Er wordt verwacht, door meerdere weermodellen, dat het de komende uren tot ontwikkeling komt en dan razendsnel uitdiept en noordwaarts trekt. Vandaar dat we de actuele ontwikkelingen boven Zuid-Frankrijk momenteel zeer goed in de gaten houden.

Hoosbuien
Frankrijk kan ook regen gebruiken en de buien trekken over Frankrijk naar België op donderochtend. Onderweg neemt de activiteit en het aantal buien toe. Volgens de laatste berekening van het Europese weermodel, het ECMWF, lijken de buien op donderdagmiddag vanuit het zuiden ons land binnen te trekken. Donderdagavond volgt de kern van het lagedrukgebied dwars over Utrecht, het IJsselmeer richting het Waddengebied. Momenteel wordt de meeste regen berekent ten zuidwesten van de kern, waardoor de grootste plens bestemd is voor Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland.

Hoeveel regen?
Ongeacht de onzekerheid, kunnen we toch al wel een uitspraak doen over de meest waarschijnlijke regenhoeveelheden voor morgen. Er komt een flinke lading aan. Zoals al aangegeven wordt de meeste regen berekent voor de westelijke provincies met 30 tot mogelijk lokaal 50 millimeter regen. Dat zijn 3 tot 5 emmers water per vierkante meter! Echter in het oosten van België en ook Nederland komen er convectief zeer stevige buien tot ontwikkeling. Dat betekent dat ook Oost-Nederland rekening moet houden met 30 tot mogelijk plaatsen 50 millimeter vanwege hevige regen- en onweersbuien. Het midden van het land krijgt waarschijnlijk circa 15 millimeter regen te verwerken.

Wind

De regen is nog niet alles. Rondom de kern van lagedruk zit namelijk ook een pittig windveld, waarbij het aan zee stormachtig wordt met een windkracht 8. De meeste wind wordt verwacht in de avond en nacht naar vrijdag. Het windveld verplaatst zich dan van de westkust naar de noordkust om vervolgens de zee op te trekken.

Verwachte schade
Vanwege de droogte staat de natuur momenteel in de overlevingsstand. Bomen lijken al de herfst in te gaan, vanwege de droge en verkleurde bladeren. Alleen de buien van afgelopen nacht hebben al afgewaaide takken en twijgen veroorzaakt. De flinke wind en de plensregen van morgen zal dan zeker ook schade veroorzaken met afgebroken takken en omgewaaide bomen. Denk maar onkruid wieden. Dat gaat een stuk makkelijker wanneer de aarde droog is. Bomen staan door de droogte nu minder stevig, waardoor schade gemakkelijker optreedt.

Wateroverlast

De aarde is kurkdroog, met als gevolg dat het moeilijk is om regen op te nemen. De zware hoosbuien van morgen zullen dan ook vrijwel gegarandeerd wateroverlast veroorzaken. Wanneer de grond het water amper opneemt, moet alles verwerkt worden door het riool en dat wordt lastig.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 8 augustus 2018, 12:21
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Limburg, Utrecht, Westland, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry