Lang verwacht en nu in aantocht: een weersomslag

07/08
2018
Na deze snikhete dinsdag zal er een andere luchtsoort ons land binnenstromen. De zeer hoge temperaturen en de schier oneindig droge weken zijn ten einde. We gaan een ander weerritme in. Waarin het overigens ook best af en toe nog 25 graden of warmer kan worden. We kijken naar de verandering én naar de buien die vanavond en vannacht overtrekken om de eerste fase van de omslag in te luiden. Die buien kunnen lokaal pittig uitpakken, met het risico op hagel, zware tot zeer zware windstoten en onweer.

De hoofdverandering bestaat uit het weggeduwd worden van het hogedrukgebied dat nu al maanden nagenoeg continu in onze omgeving heeft gelegen. Het was ofwel een uitloper van het bekende Azorenhogedrukgebied, ofwel een ‘dependance’ van die hogedrukgordel. In het laatste geval lag er een aparte hogedrukkern boven de Noordzee of delen van Scandinavië. In alle gevallen hield het hogedrukgebied nagenoeg alle neerslag ver buiten onze landsgrenzen. Slechts af en toe ontstonden nog een paar losse buien, maar veeleer waren de daalbewegingen in de lucht te sterk om ook maar een losse buienwolk te laten ontstaan.

Windrijke dagen
Dat wegduwen van het hogedrukgebied wordt in gang gezet doordat er in een zone van IJsland tot over de Britse eilanden een bel met koude lucht (in de hogere luchtlagen) overtrekt. Die bel zwiept in de periode tot en met vrijdag geleidelijk ook over de Benelux en laat in meerdere stappen een nieuwe luchtsoort binnendringen én neerslag. Bovendien zit er in de hogere luchtlagen én aan de grond bij tijden een flinke portie wind bij. Woensdag waait het matig tot krachtig, 4 tot 6 Bft, donderdag kan de wind veel steviger uithalen. Kortom, de atmosfeer wordt stevig door elkaar geschud.

Buien uit Frankrijk
Het eerste door elkaar schudden begint vanavond. Er gaan namelijk enkele buien overschuiven. Zeer lokaal zou er in de late middag of vroege avond in het binnenland een enkele bui gevormd kunnen worden. De vorming ervan is nog niet zo gemakkelijk, want de lucht is erg droog. Dat valt buiten ook te zien, er ontwikkelen zich nauwelijks stapelwolken. De enkele stapelwolk die tóch ontstaat, kan doorgroeien tot een bui, maar slurpt daarbij al het vocht uit de omgeving op. Vandaar dat het zal gaan om een lokaal verschijnsel. Het is zelfs nog de vraag of het in de huidige droge lucht sowieso kan gaan lukken. Afbeelding 4 toont een modelmatige grafiek van de verwachte luchtopbouw van Eindhoven. Daarin wordt deze lastige situatie uitgebeeld. Afbeelding 5 toont de temperatuurgrafiek van Vlissingen. Die grafiek laat zien dat het in de onderste paar kilometer lastig wordt de lucht in stijging te krijgen. Dat heb je toch echt nodig voor een bui. Maar, de lucht is wel beduidend vochtiger dan de lucht boven het binnenland (Eindhoven). Bovendien lijkt die optilling van buitenaf te komen, vanuit Frankrijk.

Boven het westen van Frankrijk ontstaan namelijk in de loop van de middag enkele pittige onweersbuien. Die buien schuiven in de avond noordwaarts over de Noordzee. Een deel van die buien lijkt ook het westen van het land te schampen, zowel Zeeland als Zuid-Holland en Noord-Holland. Dit is typisch zo’n situatie waarin het ‘nowcasten’ wordt. Dat wil zeggen, dat op het moment dat de eerste buien boven Frankrijk ontstaan, deze vanuit de weerkamer nauwkeurig in de gaten worden gehouden. We houden vooralsnog wel met stevige buien rekening. Daar wáár ze passeren, zijn zware tot zeer zware windstoten mogelijk, net zoals ook onweer tot de mogelijkheden behoort.

Verwachting tot en met zondag
Vanaf morgen krijgen we een wisselend weerbeeld. Perioden met zon en bewolking wisselen elkaar af en er vallen enkele buien. Woensdagochtend zullen dat vooral nog noordoost wegtrekkende buien zijn, waarna de zon vooral vanaf de late middag gaat doorbreken. De eerstvolgende bult met neerslag arriveert in de loop van donderdag. En dat kan best een behoorlijke hoeveelheid zijn, lokaal meer dan 25 millimeter, bovendien kan daar ook onweer bij voorkomen. Beide dagen zijn de temperaturen nog wel waardig voor augustus: 22 tot 27 graden (van westkust naar oostgrens). Op de vrijdag valt de temperatuur een stuk terug, naar 20 of 21 graden, maar zodra de wind weer wat meer een zuidelijke richting krijgt, op zaterdag, keert de 23 tot 25 graden in het binnenland terug.

En zo zullen de middagtemperaturen de komende dagen duidelijk lager zijn dan de afgelopen tijd én veel meer variëren. Waarbij we een aanzienlijk deel van volgende week maxima onder normaal te zien krijgen. In combinatie met de neerslag die wordt verwacht zal dit de natuur zeker goed doen. Voor het opheffen van de landelijke droogte hebben we uiteraard nog een lange adem nodig.

Bronnen: MeteoGroup.

Datum: dinsdag 7 augustus 2018, 13:34
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Eindhoven, Frankrijk, IJsland, Noord-Brabant, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry