De hitte komt terug!

04/08
2018
Het is grappig om te zien hoe snel je gewend raakt aan een nieuw weerpatroon. We hebben de afgelopen maand zoveel hete dagen gehad, dat dagen met temperaturen van 25 graden al besproken worden als een aangename afkoeling. Dit weekend verloopt wat minder warm dan de afgelopen tijd (maar nog steeds lokaal tropisch!), echter ná het weekend keert de hitte tijdelijk in vol ornaat terug.

In een reguliere Nederlandse zomer zie je normaalgesproken een aantal warmere dagen, gevolgd door een koufront waarbij onweersbuien de warmte verjagen. Afgelopen dagen was het zeer warm, met vrijdag zelfs temperaturen van 35,5 graden in Arcen! Deze zaterdag passeerde het koufront, maar dat is met stille trom van noordwest naar zuidoost richting Duitsland vertrokken. Enkel wat wolkenvelden passeerden, zeer lokaal kan er een licht buitje nog oppoppen. Maar de luchtsoort is simpelweg te ‘stabiel’ om meer te veroorzaken.

Hoe kan dat?
Een groot hogedrukgebied ligt met zijn kern ten westen van Frankrijk op zee. Het hogedrukgebied heeft een uitloper tot boven Engeland en de Benelux. Het koufront daarentegen is gekoppeld aan een lagedrukgebied, dat zich bevindt boven Lapland. Dat betekent dat het koufront van noord naar zuid vanaf Lapland richting Nederland ligt. Het koufront heeft in grote delen van Scandinavië wel voor een flinke afkoeling gezorgd, inclusief regen. Dat was daar (ook) hoognodig. Afgelopen weken is het all-time hitterecord voor Zweden verbroken met 34,1 graden en er waren vele bosbranden. Het koufront is daar momenteel actiever, vanwege het lagedrukgebied dat daar passeerde. Het bracht onstabiliteit in de atmosfeer en vocht vanaf zee.

Het deel van het koufront dat over de Benelux trok is echter compleet verpieterd. Het hogedrukgebied heeft te veel invloed en onderdrukt elke stapelwolk die door wil groeien tot een bui. Heel lokaal kan een enkele stapelwolk daaraan ontsnappen, maar over het algemeen is het droog. Wel merken we dat er achter het koufront wat ‘minder warme’ lucht zit. Dat is vooral merkbaar in de noordwestelijke helft van het land, grofweg alle plaatsen ten noordwesten van de lijn Zeeuws-Vlaanderen naar Drenthe. Daar wordt het maximaal 23 tot 27 graden. Dieper landinwaarts, richting de Achterhoek en Limburg wordt het daar vooruit wel nog aardig warm vandaag, met maximaal 28 tot lokaal 32 graden. Iets minder heet dan gisteren, maar toch.

Warmte uit je huis krijgen
Zondag doen we overal een stapje terug. Het wordt 22 graden op Texel tot 29 graden in Limburg. Het is flink zonnig, al kunnen vooral aan de noordkust ook af en toe nog een paar wolkenvelden voorbijdrijven. De dagen erna trekt de uitloper van hogedruk dwars over onze omgeving. De wind neemt af. De nachten koelen wel iets meer af, zoals in de nacht naar zondag met minima van 15 graden en de nacht naar maandag verloopt nog iets koeler. Maar met weinig wind wordt het dan toch lastig om de warmte uit je huis te krijgen.

Op maandag en dinsdag keert de hitte volle bak terug. De lucht is strakblauw met amper een wolkje te zien. Ook waait het minimaal. Volgens de laatste verwachtingen wordt het maandag 26 graden op het strand tot 34 of 35 graden aan de Duitse grens. Dinsdag komt daar nog wat bovenop en wordt het op enkele plaatsen zelfs 36 of misschien wel 37 graden. Het zijn temperaturen die we in Nederland normaal gesproken maar sporadisch krijgen, maar deze zomer lijkt het steeds meer de norm te worden.

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 4 augustus 2018, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Duitsland, Frankrijk, Limburg, Noord-Holland, Texel, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry