And now, the end is near?

03/08
2018
Nederland komt meer en meer in de ban van de droogte. Steeds meer mensen maken zich zorgen, want wat we nu zien, hebben de meesten nog nooit eerder zo bewust meegemaakt. En elke dag lijkt het ook een beetje erger te worden, zeker als het zoals vandaag zo heet is. Daarbij is er volgens de overheid nu ook officieel sprake van een watertekort in Nederland. Houdt de zomer dan nooit op? Het antwoord is nee, maar misschien ook wel weer een beetje ja…

Er is eindelijk een weersverandering in zicht. Vanaf volgende week woensdag lijkt het regime van de hogedrukgebieden in elk geval tijdelijk tot een einde te komen. Een bovenluchtstoring van de oceaan komt dan zo dichtbij dat we echt met een aantal buien rekening moeten gaan houden. Maar het definitieve einde van de zomer betekent deze omslag waarschijnlijk niet, want als je de kaarten voor de periode erna goed bestudeert, zie je de zomer waarschijnlijk toch weer snel terugkomen.

We hebben een aantal weken geleden ook eens zo’n moment gehad. De omslag, die eraan leek te komen, zat zo goed in de weerkaarten dat we het zelfs verantwoord vonden om er een persbericht over te schrijven. De afloop is bekend, toen het puntje bij het paaltje kwam, hield de zomer gewoon aan. En zelfs dat is een mogelijkheid waarmee we nu gewoon rekening moeten houden.

Orde in de chaos
We schrijven het op deze plaats wel vaker. Als bepaalde patronen van het weer gedurende een seizoen eenmaal goed zijn ingesleten, komen ze steeds weer terug, ook doen de weerkaarten je vooral voor de wat langere termijn geregeld anders geloven. Een droge en hete zomer kan nu eenmaal alleen zo’n status krijgen, als het weer langere tijd een grote voorkeur heeft voor drukverdelingen die dat droge en warme weer in onze omgeving tot gevolg hebben. Hoe chaotisch het proces achter het weer ook is, er kunnen factoren zijn die langere tijd hun invloed doen gelden en een soort van orde in die chaos brengen. Dat is dit jaar ook overduidelijk het geval.

Binnen MeteoGroup wordt al heel lang gewerkt aan het maken van seizoensverwachtingen. In april en mei stond het vizier op de zomer gericht en toen al bleek dat de kans op een hete, droge zomer veel groter was dan normaal. Het heeft feitelijk steeds in de verwachtingen gezeten. En die verwachtingen zijn ook onverkort uitgekomen. Belangrijke drijvers achter de zomer van nu zijn de bijzondere temperatuurverdeling van het zeewater in de Atlantische Oceaan, de overgang van een La Niña naar mogelijk een zwakke El Niño, later dit jaar en het veelvuldig voorkomen van hogedrukgebieden op noordelijke breedten als een gevolg hiervan. Zo’n patroon kan het lange tijd volhouden en de gebeurtenissen tijdens deze zomer zijn daar een duidelijk voorbeeld van.

Hoe doorbreek je het patroon?
Wat is er nodig om dit patroon te doorbreken? De bovenluchtstoring, die vanaf volgende week woensdag een aantal dagen bij Nederland in de buurt lijkt te komen, redt het waarschijnlijk niet. Het is meer een soort tussendipje tussen twee hogedrukgebieden door. Het nieuwe hogedrukgebied lijkt al na een dag of 4 tot 6 weer vanuit het westen binnen te schuiven, waarmee een nieuwe periode met zomerweer een kwestie van tijd lijkt. Daarbij bestaat de kans dat de tijdelijke omslag aan beide kanten wordt ingekort, omdat de warmte van nu nog wat langer aanhoudt en de nieuwe zomerse periode vlotter begint. Iets dergelijks hebben we de afgelopen maanden vaker gezien. En daar kom je dan op dat terrein van ingesleten patronen en het geheugen dat het weer soms lijkt te hebben.

Ooit komt de omslag er…
Waarschijnlijk is er meer nodig voor een echte weersomslag. Dat zo’n omslag er op tijd van duur komt, staat vast. De illustere voorgangers van de zomer van 2018 (zoals bij voorbeeld 1947, 1959, 1976, 2003) hebben dat ook bewezen. Meestal verdwijnen de ingesleten patronen in de loop van de herfst, als de zon in het Poolgebied ondergaat en de temperaturen daar snel beginnen te dalen. Wat dan begint, is de grote verbouwing van de atmosfeer die uiteindelijk tot het patroon leidt dat de winter gaat bepalen. Met veel grotere temperatuurverschillen tussen noord en zuid, een veel sterkere straalstroom als gevolg daarvan, die bovendien een stuk zuidelijker komt te liggen. De druk op het zomerpatroon wordt dan op een bepaald moment zo groot dat het niet anders kan dan wijken. Zo komt er een einde aan het patroon dat het weer zo lang gedomineerd heeft. Het lastige hiervan is wel, dat er geen precies tijdspad aan hangt. Het is een kwestie van afwachten.

Dit weekend al zwakke storing

Op de wat kortere termijn is het zwakke koufront interessant dat ons land morgen vanuit het noordwesten passeert. Het brengt een paar wolkenvelden met zich mee die de zon morgen vooral in het noorden wat vaker in de weg zitten. Daar zou lokaal ook een heel klein buitje kunnen vallen. Verder naar het zuiden schijnt de zon volop en blijft het droog. Het wordt daarbij van noord naar zuid tussen 24 en 30 graden waarmee het een stuk minder warm is dan vandaag.

Begin volgende week heet
Zondag komt ook in het noorden de zon weer tevoorschijn. We bevinden ons nog steeds in de wat minder warme lucht die met een noordelijke wind wordt aangevoerd. Toch is het met 23 graden in het noorden en 29 graden in het zuiden in grote lijnen nog steeds zomers warm. In de meeste zomers zouden we er dik tevreden mee zijn, nu steekt het wat af tegen wat we meestal voorgeschoteld krijgen. Maandag, dinsdag en woensdag krijgen we een nieuwe bel met hete lucht vanuit het zuiden voorgeschoteld. Op veel plaatsen komt het kwik dan tot boven 30 graden, hier en daar is een maximum van 35 graden of iets meer ook niet uitgesloten. In de loop van woensdag nadert vanuit het westen dan die bovenluchtstoring. En dan wordt het dus echt interessant.

Bron: MeteoGroup.

Datum: vrijdag 3 augustus 2018, 10:02
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groningen, Leek, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry