Op naar de 37 graden!

24/07
2018
Na een hele lange aanloop van hoogzomerse omstandigheden, gaat de warmte deze week pieken. Op grote schaal komen we vanaf vandaag aan dertigers op de thermometer. De heetste dagen zullen donderdag en vrijdag worden. We leggen uit waardoor juist die twee dagen gloeiheet uitpakken én waar de hoogste temperaturen gemeten kunnen gaan worden. Opdat de thermometers in de gaten worden gehouden.

Voor het bereiken van de zeer hoge temperaturen die we voor eind deze week hebben uitstaan, moet alles op de juiste manier op elkaar ingrijpen. En dat doet het dus. Het is een proces dat al maanden geleden begonnen is en waarbij de kaarten nu dusdanig geschud worden dat serieuze hitte onvermijdelijk is.

Voorgeschiedenis leidt tot extra warmte
Historie speelt dus zeker mee in de huidige omstandigheden. Het hogedrukgebied dat ons al vanaf mei in een droge, zonnige en warme situatie zet, heeft ons land behoorlijk uitgedroogd. Daar waar een gangbare zomer geregeld buien brengt en daarmee de droogte tempert, is neerslag tot nu toe nagenoeg uitgebleven. Daardoor zijn gewassen en bodem ernstig uitgedroogd. Het is voor iedereen zichtbaar. Er staan heel wat verlepte en verdorde bomen, het gras is bruingeel en meerdere greppels en kleine beekjes staan droog. Het gevolg is dat de zoninstraling vrijwel geheel ten goede komt aan opwarming. Normaliter gaat een deel van de instraling ‘verloren’ aan verdamping. Maar met de huidige droogte is die verdamping veel en veel minder en heb je dus veel meer opwarming.

Winddraaiing leidt tot extra warmte
Opvallend weerelement van de zomer tot nu toe is de windrichting. Veelal was deze noordelijk (noordwestelijk, noordoostelijk), met als groot pluspunt de aangename nachtelijke afkoeling. Op één of andere manier wilde het hogedrukgebied maar niet van zijn plaats ten noordwesten van ons wijken, waardoor aflandige winden schaars waren. Ook nu zijn ze nog schaars, maar we krijgen twee dagen waarop dat wél gebeurt: donderdag en vrijdag. Het sturende hogedrukgebied komt tijdelijk boven Scandinavië te liggen. Het worden eigenlijk twee dagen waarin we een zomers landklimaat ondervinden. Met een wind vanuit Duitsland en Polen is er geen enkel temperend effect van de Noordzee meer mogelijk. Althans, een deel van de dag. In de loop van de dag zal door de enorm sterke opwarming een zeewind gaan opsteken. Deze zeewind zal gaandeweg de middag een groot deel van het land bereiken en de temperatuurstijging ombuigen naar een lichte daling.

Lokale effecten bepalen waar de hitte het hevigst uitpakt
Uit het voorgaande blijkt waar we de hoogste temperaturen ongeveer moeten zoeken; in de oostelijke regio’s. Daar dus waar de zeewind het laatst invalt. Op de droogste gronden zal de hitte het scherpst uitpakken; de zandgronden. Dan kunnen we denken aan Twente, de Achterhoek, de Veluwe, Utrechtse heuvelrug, Brabant en delen van Limburg. In bosgebieden is het minder warm dan in open land. Combineren we deze drie elementen, dan zullen stations als Enschede, Winterswijk, Eindhoven, Volkel en Arcen om de titel ‘heetste dag sinds lange tijd’ gaan strijden. Vooralsnog hebben we als hoogste maximumwaarde 37 graden uitstaan. De laatste keer dat we een dergelijke hitte meemaakten, was op 2 juli 2015. Het Achterhoekse Hupsel beleefde toen een snoeihete dag met 36,8 graden.

Uiteraard staan lang niet overal officiële meetstations opgesteld, net zoals deze thermometers niet middenin verstedelijkt gebied zijn geplaatst. De plek waar de hoogste officiële maximumtemperatuur wordt gemeten zal dan ook niet dé warmste zijn. Windluwe plekken op asfaltgrond of stuifzand gaan daar vast overheen.

Bron: MeteoGroup.

Datum: dinsdag 24 juli 2018, 13:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Eindhoven, Enschede, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Polen, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Winterswijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry