Zomer schakelt door naar hogere versnelling

22/07
2018
Eindelijk heeft regio Noord ook zomervakantie. Het zomerweer in eigen land is nog lang niet op! Sterker nog, komende week wordt wellicht de warmste week van de hele zomer! Vanaf dinsdag wordt het landinwaarts vrijwel over tropisch warm. Een landelijke hittegolf met ook op het hoofdstation de Bilt tropische temperaturen komt eraan! De warmte zal deze week anders aanvoelen. Het wordt niet alleen overdag nog een flink stuk warmer, ’s nachts koelt het niet meer zo lekker af zoals afgelopen weken. Wellicht zal het RIVM in de loop van de week het Nationale Hitteplan activeren…

Stortbui in Drenthe

Stapelwolken die zaterdagmiddag boven ons land ontstonden, groeiden in de namiddag en avond op een enkele plek uit tot een flink bui. Zo viel er in Limburg, in Gelderland, Overijssel en vooral in Drenthe zowaar lokaal een bui. In het plaatsje Alteveer in Drenthe werden ze totaal verrast. Uit een vrijwel stil hangende bui viel in korte tijd maar liefst 25 mm regen, omgerekend 2 en een halve emmer water per vierkante meter. Het riool kon het vele water niet aan, waardoor de straten blank stonden. Het bleef niet alleen bij regen, het onweerde en hagelde ook korte tijd.

Zondagmiddagbui

Zondagmiddag kan er in Drenthe en Overijssel ook een bui vallen. Omdat de atmosfeer door de komst van een nieuwe rug van hoge druk steeds verder stabiliseert, zal het geen heftige bui zijn en de neerslag beperkt blijven tot een paar druppels. Net over de grens in Duitsland zullen zondagmiddag nog wel een paar stevige regen- en onweersbuien ontstaan, mogelijk ook boven het stroomgebied van de Rijn.

35 graden?

De as van hogedruk trekt maandag over ons land naar het oosten. Tussen de hogedrukas en een actieve depressie bij IJsland wordt warme lucht vanuit Afrika via Spanje en Frankrijk op transport gezet. Maandag wordt het landinwaarts op de meeste plaatsen nog net niet tropisch warm, vanaf dinsdag wel. Woensdag, donderdag en vrijdag stroomt er nog warmere lucht naar ons land en kan de temperatuur in het oosten en zuidoosten van ons land zelfs oplopen naar 33 tot 35 graden… Vlak aan zee is het overigens een stuk minder warm overdag met vaak in de loop van de middag een verkoelende zeebries.

Anders warm

Ook de nachten zullen warm verlopen. Afgelopen weken koelde het ‘s nachts nog flink af. Vooral boven droge zandgronden met temperaturen vlak bij de grond zelfs dichtbij het vriespunt (2 tot 4 graden). De warme lucht is komende week een stuk vochtiger waardoor het ’s nachts veel warmer blijft. Vanaf woensdag zal de temperatuur op steeds meer plaatsen niet onder de 20 graden komen. Vooral in steden waar warmte door stenen 's nachts wordt uitgestraald, zal het zeer onplezierig aanvoelen.

Nationaal Hitteplan

Bij extreme warmte komende week met tropische temperaturen overdag en nachttemperaturen boven de 20 graden lopen vooral ouderen en chronisch zieken gezondheidsrisico’s. Er kunnen zelfs levensbedreigende situaties ontstaan. Tijdens de hete zomer van 2003 met in de eerste twee weken van augustus een uitzonderlijk lange hittegolf stierven er in ons land tussen de 1400 en 2200 doden. Wellicht zal het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de loop van de komende week het Nationaal Hitteplan instellen. Met het Nationaal Hitteplan worden zorgverlenende organisaties op de hoogte gebracht en kunnen er maatregelen worden genomen zoals het instellen van een tropenrooster en het inschakelen van extra ondersteuning.

Hoe lang tropisch?

Volgens de nieuwste run van het ECMWF van 00 uur bouwt de hitte zich op naar een hoogtepunt op vrijdag. Daarna laat dit model op zaterdag een front vanuit het westen binnentrekken met misschien wel weer een paar lokale regen- of onweersbuien. Hoe actief het front zal worden en hoe snel het over ons land zal trekken, is op dit moment onzeker. De 00 uur run laat het front aarzelend en vrij traag van west naar noordoost trekken met ook op zondag en maandag kansen op lokale onweersbuien. Achter het front stroomt minder warme lucht ons land binnen en zal de hitte getemperd worden. Echt koud wordt het waarschijnlijk niet met ook in de eerste week van augustus nog temperaturen ruimschoots boven normaal. Het front lijkt wederom geen voorbode voor een weeromslag. Het ECMWF 00 uur en het nieuwste NCEP-model berekenen tijdens de maandwisseling een nieuwe cel van het Azorenhogedrukgebied dat net zoals zijn voorgangers via de Noordzee weer naar Scandinavië zal trekken. De lokale onweersbuien zijn voor de extreme droogte in ons land waarschijnlijk weer een druppel op de gloeiende plaat.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, RIVM, RTV Drenthe, Wikipedia

Datum: zondag 22 juli 2018, 15:34
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Drenthe, Duitsland, Frankrijk, Gelderland, IJsland, Limburg, Overijssel, Spanje, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry