Straalstroom ligt hardnekkig in grote bocht

20/07
2018
Naarmate de zon overdag lager boven de horizon komt te staan, nemen de kansen op een weersverandering toe. De huidige warmte in Lapland verschilt namelijk maar in bescheiden mate van die in het zuiden van Europa. Een groter temperatuurverschil kan de straalstroom aanjagen en weer neerslag onze kant op dirigeren. Maar ja, de zon staat voorlopig nog hoog en de straalstroom laat nog geen signalen zien om onze kant op te komen. We tonen hoe die straalstroom continu in een bocht ligt, als een rivier die zijn bedding maar niet kan verleggen. Én we kijken naar satellietbeelden om te zien wat dat al veroorzaakt heeft in Nederland en Scandinavië.

Zeer opvallend is al weken de vrij egale temperatuurverdeling over Europa. Als we afbeelding 2 bekijken zien we de maximumtemperaturen van gisteren. In Noord-Europa is het op veel plakken meer dan 30 graden geworden, in Zuid-Europa was het maar een paar graden warmer. Op maar een paar plekken is het ’s middags onder de 20 graden gebleven; op IJsland, direct langs de Ierse, Schotse en Noorse kust, op de Noordzee en in de hoogste bergdelen. Die egale temperatuurverdeling zien we niet alleen aan de grond, maar ook hogerop in de atmosfeer terug. En het zijn juist temperatuurverschíllen die een actieve straalstroom kunnen opwekken. Daar komen we later op terug.

Droogte zichtbaar vanuit de ruimte
Al eerder hebben we het hier gehad over het vastzittende luchtdrukpatroon. Dit heeft geleid tot een groot gebied waarin men kampt met droogte; van de Britse eilanden, via de Benelux en Duitsland tot in geheel Scandinavië. Dat al wekenlang uitblijven van significante neerslag is terug te zien in de satellietbeelden. Afbeelding 3 toont twee momenten, half mei en half juli. In het linker beeld is de groenheid van zowel Nederland als Noord-Duitsland als Denemarken te zien. Het satellietbeeld van half juli is veel geler en bruiner. Het land is deels verdord en verdroogd. Een uitbreidend probleem zijn de bos- berm- en heidebranden. De grootste daarvan zijn vanuit de ruimte te zien. Afbeelding 4 laat 3 enorme branden in Zweden zien, inclusief de rook.

Straalstroom ligt vast in zijn bedding
Hoe komt het nu dat de huidige atmosferische constellatie zo muurvast blijft zitten? Dat heeft alles van doen met de straalstroom. Die straalstroom, of jet, is een band met hoge windsnelheden op zo’n 7 tot 10 kilometer hoogte. Deze jet kun je zien als transportband voor storingen. De jet wordt daarbij gevoed door temperatuurverschillen. Hoe groter de temperatuurvariatie tussen Noord- en Zuid-Europa, des te steviger wordt de jet. Én des te meer west-oost loopt de jet. We kennen dat allemaal vanuit perioden in het winterhalfjaar: wind en regen. In dat weerregime ligt de straalstroom boven onze contreien en voert aan de grond geregeld storingen met neerslag over ons heen. Maar, de temperatuurverschillen zijn momenteel afwezig, de jet meandert als een rivier. En kan nauwelijks uit zijn stroming komen. Hoe dat zit, legt Jordi Bloem uit.

Datum: vrijdag 20 juli 2018, 14:15
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Duitsland, IJsland, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry