Militairen defileren op Via Gladiola

20/07
2018
Editie 102 van de Nijmeegse Vierdaagse zit erop. Op de Via Gladiola, de Sint Annastraat, passeerden vanmiddag de duizenden militaire deelnemers de afgeladen tribunes. Voor het wandelevenement hadden zich 5.849 militairen uit 28 landen ingeschreven.

Een marcherend detachement militairen eerder deze week.

De laatste dag van het van oorsprong militaire wandelevenement leidde de deelnemers via Grave, Beers en Cuijk terug naar Nijmegen. Op de militaire rustplaats Charlemagne kregen zij het begeerde Vierdaagsekruisje. Aansluitend maakten de militairen zich klaar voor het defilé door de binnenstad, onder meer begeleid door het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee.

Minister Bijleveld applaudiseert bij de binnenkomst van militairen op Kamp Heumensoord.

Vaantjes

Ook dit jaar was er een aandenken voor de Nederlandse detachementen die zich door geoefendheid, tenue en uiterlijk voorkomen hadden onderscheiden. Dat gebeurde op de militaire rustplaats Charlemagne. De Interservice Beoordelings- en Controlecommissie had hen beoordeeld.

Bij de marine streek het Korps Mariniers met de eer. 30 Natres Bataljon van de landmacht streek bij de landmacht met de eer. Het detachement van Vliegbasis Woensdrecht won bij de luchtmacht. De Koninklijke Militaire Academie was de beste eenheid van het Defensie Ondersteuningscommando.

Van de Studenten Weerbaarheden was het de Nijmeegse Studenten Schietvereniging Het Vendel die de meeste punten vergaarde. Voor hen geen vaantje, maar een eervolle vermelding.

Militairen in Irak beginnen bij zonsopkomst aan dag 2 van `hun` vierdaagse.

Hulp aan de organisatie

Defensie ondersteunde het evenement ook dit jaar weer op tal van manieren. Op Heumensoord verrees een barakkenkamp dat onderdak bood en maaltijden leverde aan de duizenden militaire deelnemers. Evenals voorgaande jaren legden genisten een pontonbrug over de Maas bij Cuijk. Op verzoek van de politie hield een ScanEagle vanuit de lucht de tienduizenden deelnemers en daarna de feestgangers in de gaten.

tientallen militairen deden in Mali mee aan de alternatieve vierdaagse.

Irak, Jordaniƫ en Mali

Ook in de uitzendgebieden deden militairen mee aan de "vierdaagse". In Irak, Jordanië en Mali liepen zij aangepaste afstanden. In Irak en Jordanië gebeurde dat voor het eerst; in Mali al voor de 3e keer.

Op Al Asad Air Base in Irak zette het Nederlandse detachement dagelijks een tocht van 10 kilometer uit. Elke ochtend startten de lopers in alle vroegte om de hitte van gemiddeld 48 graden Celsius zoveel mogelijk te ontwijken. Het Nederlandse detachement bestond uit 10 man en kwam van diverse relatieziekenhuizen van Defensie. In Jordanië deden meer dan 100 militairen mee aan de alternatieve vierdaagse. Ook zij begonnen 's morgens vroeg aan de wandeling. Op Kamp Cantor in Gao in Mali liepen tientallen militairen uit Nederland, Duitsland en Canada 4 dagen 4 ronden over het kamp.

Datum: vrijdag 20 juli 2018, 14:25
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Canada, Cuijk, Duitsland, Gelderland, Grave, Irak, Mali, Nijmegen, Noord-Brabant, Woensdrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry