Nederlandse wateren flink opgewarmd

19/07
2018
De zomer vordert en onze wateren worden almaar verder opgewarmd. Wie het water inloopt, hoeft niet meer voor kou te vrezen, al is het water bij je voeten wel kouder dan bij je schouders. We bekijken die temperaturen wat meer in detail.

We zijn niet alleen met de warme wateren. Het overgrote deel van Europa heeft warmer water dan normaal. Dat is ook te zien in afbeelding 2. Nagenoeg heel Europa heeft watertemperaturen die 2 tot 4 graden hoger zijn dan normaal (de oranje tot rode kleuren). Opvallend rood is de Golf van Biskaje en het zeegebied ten zuiden van Ierland. Hoe dit komt is onduidelijk, mogelijk doordat de aftakkingen van de warme golfstroom hun pad wat hebben verlegd of zijn verstevigd, doordat we al een paar maanden in een vastzittend drukpatroon zitten. Nog een opvallende zijn de relatief koele wateren bij Zuid-Spanje. Het zeewater is daar tot zo’n 2 graden kouder dan normaal. De voor Zuid-Spaanse begrippen koele lente zal daaraan bijgedragen hebben.

Nederlands water van top tot teen
Ook de wateren in en rondom ons zijn warm te noemen. In afbeelding 3 zien we de hoofdkaart van Rijkswaterstaat. De oranje en rode bolletjes staan voor watertemperaturen van 21 graden en hoger. Wie een veilige plek kent om te gaan zwemmen in open water, kan dat voor wat betreft temperatuur prima doen. Let wel, het gaat hier om temperaturen in de bovenste laag van het water. Een meter lager is het meestal een paar graden minder warm. Dat is onder andere goed merkbaar als je langzaam de zee inloopt, zie afbeelding 4. Met je voeten in het water voelt het vaak al lekker aan, maar zodra je dieper het water inloopt, zeker in de zee, merk je het verschil tussen de temperatuur bovenin en die aan je voeten. Op de meeste plekken aan de Noordzeestranden is het water bovenin een graad of 22 en daar waar je nog net je voeten op de zandbodem kunt zetten een graad of 18.

Watertemperaturen niet constant
De watertemperaturen in een recreatieplas zijn vrij constant en laten een geleidelijke opwarming zien. De kustwateren zijn in temperaturen een stuk grilliger. Dit komt mede door de stromingen van eb en vloed. In het zeegat tussen Den-Helder en Texel bijvoorbeeld variëren de oppervlaktetemperaturen tussen 20 en 22 graden. Als het tij afgaat perst zich heel veel relatief warm water vanaf de Waddenzee door deze geul, terwijl bij opkomend tijd het relatief koelere Noordzeewater binnenstroomt.

En iedereen kent het effect van een dun laagje water op het strand, daar waar je zo lekker doorheen kunt banjeren en waar de kinderen veilig in kunnen spelen. Als dat stilstaande water overdag een tijdje in de volle zon staat, warmt het flink op, dat kan vele graden schelen met het zeewater.

Effect later in de zomer
Het nu zo warme water zal de komende weken verder in temperatuur stijgen. In de late zomer en gedurende de herfst is juist het zee- en IJsselmeerwater een bron voor buien. Het zou dus kunnen dat de opwarming nu, tot fellere buien in de herfst gaat leiden.

Bronnen: MeteoGroup, Climate Reanalyzer, Rijkswaterstaat, het waterbeeld in afbeelding 4 is via freepik <<a href="https://www.freepik.com/free-vector/underwater-background-with-aquatic-animals_2314373.htm">Designed by Freepik</a></a>

Datum: donderdag 19 juli 2018, 14:14
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Den Helder, Ierland, Leiden, Noord-Holland, Spanje, Texel, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry