Hogedruk blijkt muurvast

17/07
Zoals in een koude winter alle zachte modelberekeningen tóch koud uitpakken, zo gaat het deze zomer met alle natte berekeningen. In de modelkaarten en de pluimgrafieken komen af en toe buienpieken tevoorschijn. Maar nog ruim voordat we de verwachte periode naderen, worden die buien weer ‘ingeslikt’. Het geeft aan dat weerpatronen uitermate persistent kunnen zijn.

Het hogedrukgebied van de afgelopen weken laat een standvastigheid zien die nu en dan de wenkbrauwen laat fronzen. Eind vorige week waren de weerberekeningen een paar etmalen achter elkaar eensluidend: de felle warmte gaat eraf en er komen buien aan. Die buien zouden samenhangen met een trog, een uitzakking van lagedruk, die zich vanaf IJsland tot over de Britse eilanden uit zou spreiden. En vervolgens een oostwaartse trek zou inzetten. Edoch, een paar modelberekeningen later bleek die trog er nauwelijks te komen. Er bleven slechts flintertjes van over, aangezien een volgend hogedrukgebied de weg van de trog ging blokkeren.

Trog verandert in zeer zwakke trog
In afbeelding 2 zien we een animatie van hetgeen momenteel aan de gang is en hoe weinig er nog van de oorspronkelijk trog in zit. Druk op de kaart en de dagen gaan lopen. Het is een opeenvolging van kaarten die de ontwikkelingen op ongeveer 5 tot 7 kilometer hoogte laten zien. De periode begint vandaag, op dinsdag, en eindigt volgende week maandag.

Wat je ziet is een bel met warme lucht, de rode lijn, die op en neer beweegt. Morgen zie je vanuit het zuiden de uitstulping noordwaarts over ons heen liggen, daarna komt er een dalletje over ons heen, gevolgd door een nieuwe noordwaartse uitstulping op zondag en maandag. Als het dal scherp (diep/zuidwaarts) genoeg is, dan kunnen er buien vallen en zo’n dal kan ook bewolking teweegbrengen. De noordwaartse uitstulping, de ‘berg’ kan juist meer zon en warmte brengen. Die ‘berg’ veroorzaakt namelijk aanvoer van warme lucht en warmte op die hoogte leidt tot de vorming van een hogedrukgebied aan de grond. Je ziet dat de atmosfeer iets van een dal laat passeren, maar het is slechts zo kort en zo weinig uitgediept, dat het nauwelijks tot neerslag kan komen. In de modelberekeningen van eind vorige week was dat dal wél scherp en diep. Maar er blijft nauwelijks wat van over. We hebben voor zaterdag en zondag op passage van de zwakke trog een zeer lokale bui en iets bescheidenere middagtemperaturen uitstaan. Dat is al wat ervan overblijft.

Terugkeer hogedrukgebied
Afbeelding 3 laat zien wat er volgende week maandag gebeurt. De rode lijn gaat noordwaarts, een berg, en die voert in de hogere luchtlagen warmte aan. Aan de grond zal dit een hogedrukwerking opleveren. In afbeelding 4 zien we wat de maandagkaart aan de grond betekent: een hogedrukgebied. Gewoon terug op de plek waar hij steeds al heeft gelegen.

Al met al is de huidige weersituatie een zeer hardnekkige. De straalstroom is in een bochtenpatroon gekomen waar ‘ie continu in blijft terugkeren. Daarbij geldt dat de grond in Nederland steeds droger wordt en het aandeel vocht in de lucht erg laag is. Dat leidt er vervolgens weer toe dat buien nog weer wat moeilijker op gang kunnen komen, er is immers wel vocht nodig voor het ontstaan van grote stapelwolken.

Hoe lang deze situatie nog stand houdt, is onzeker. Eigenlijk zou de atmosfeer even flink door elkaar moeten worden gehusseld. Op enig moment gaat dat beslist gebeuren. Alleen, wanneer dat is momenteel nog de grote vraag.

Bronnen: MeteoGroup

Datum: dinsdag 17 juli 2018, 15:10
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: IJsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry