De week van Six Eyes, gegijzelde browsers en Facebooks landverraders

14/07
Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Spionnen onthullen met de fitness-app van PolarHet is een mooi stukje journalistiek van De Correspondent: door slim te zoeken in de publieke kaart van de Polar fitness app én door technische beginnersfouten van Polar konden ze een kleine 7.000 militairen en geheime agenten ontmaskeren. Er was veel aandacht voor de incompetentie van de militairen:zonder na te denken gewoon hun fitness app aanzetten als ze een rondje gaan hardlopen rondom het militaire vliegveld in Erbil, en dat met de wereld delen. Maar ik denk dat je het andersom moet zien: als getrainde geheime agenten dit niet goed kunnen doen, van wie kunnen we dat dan wel verwachten? Had Polar niet gewoon moeten weten dat dit soort functionaliteit alleen na heel goed nadenken online gezet kan worden? En moeten we überhaupt wel de locatiedata van onze sportsessies op een centrale plek bij de fabrikant willen hebben? Lees ook de lessen die Jaap-Henk Hoepman uit dit verhaal trekt en lees De Speld die een zekere Mark steeds vanaf het Torentje rondjes om het Shell kantoor ziet lopen.

Met deze fitness-app kan iedereen de namen en adressen achterhalen van duizenden militairen en geheim agenten (Maurits Martijn, Dimitri Tokmetzis, Riffy Bol en Foeke Postma/De Correspondent)

Lessons to be learned from the Polar incident (Jaap-Henk Hoepman)

Strava-statistieken wijzen uit: Mark uit Den Haag loopt elke avond rondje langs hoofdkantoor Shell (Jos Maalderink en Jochem van den Berg/De Speld)

Een imperialistische internetvrijheidsagendaDe conservatieve Amerikaanse jurist Jack Goldsmith schreef afgelopen juni een lang maar glashelder essay over het falen van het Amerikaanse internetvrijheidsproject. Volgens hem was dat project gebaseerd op twee principes: ten eerste dat internetcommercie niet gereguleerd moet worden en ten tweede dat informatie niet gecensureerd mag worden. Dat tweede principe kreeg vanuit de VS lang minder aandacht omdat men dacht dat het internet wel om censuur heen zou routeren. Volgens Goldsmith heeft het beleid gefaald: Amerika zit in een hypocriete positie, China laat zien dat een gereguleerd en gecensureerd internet commercieel wel degelijk interessant kan zijn en Europa begint steeds meer het net te reguleren. Nani Janen Reventlow en Jonathan McCully wijzen Goldsmith er in hun reactie op dat zijn perspectief wel heel erg Amerikaans imperialistisch is. Zij denken dat het project is gefaald omdat er onvoldoende rekening is gehouden met een mensenrechtenperspectief waarin privacy een recht op zichzelf is (en niet alleen maar nodig voor vrijheid van meningsuiting) en bijvoorbeeld vrijheid van discriminatie ook gegarandeerd moet worden.

The Failure of Internet Freedom (Jack Goldsmith/Knight First Amendment Institute)

Internet Freedom Without Imperialism (Nani Jansen Reventlow en Jonathan McCully/Knight First Amendment Institute)

Hoe de Volkskrant mijn browser \'gijzelde\'Tom Kreling en Huib Modderkolk kregen de kans om te praten met de twee Nederlandse jongens die achter de CoinVault ransomware zaten. Vanuit hun zolderkamer in Amersfoort lukte het de twee om tienduizenden euros van hun slachtoffers af te pakken. Voor mij liet het verhaal vooral weer eens zien hoe moeilijk operational security is: criminelen maken fouten en een vaardige politie kan dus vaak van achter hun bureau dit soort zaken oplossen. Na het lezen van dit verhaal snap ik ook weer beter waarom een beveiligingsexpert mij aanraadde om nooit een useraccount met je eigen naam aan te maken op je computer, maar daar gewoon user voor te gebruiken. Kudos aan de Volkskrant trouwens voor de vormgeving van dit verhaal.

Van de zolderkamer naar de rechtszaal (Tom Kreling en Huib Modderkolk/de Volkskrant)

Deze links elke week in je mailbox?Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

.mailpoet_hp_email_label{display:none;}#mailpoet_form_4 .mailpoet_form { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_paragraph { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_radio_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_list_label, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date_label { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_text, #mailpoet_form_4 .mailpoet_textarea, #mailpoet_form_4 .mailpoet_select, #mailpoet_form_4 .mailpoet_date { display: block; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_checkbox { }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_success { color: #468847; }
#mailpoet_form_4 .mailpoet_validate_error { color: #b94a48; }

Laat dit veld leegE-mail *

Check your inbox or spam folder to confirm your subscription.

FVEY → SXEY door Nederland?Het stond in de zijlijn van een Volkskrant-artikel over het bezoek van Rutte aan Trump:

Rutte [heeft] een defensie-samenwerkingsverband gesloten waardoor Nederland aansluit bij de vier nauwste bondgenoten van Amerika [..] Die groep wordt ook wel de Five Eyes genoemd. Nederland is nog geen zesde oog, zegt Rutte, maar het is wel voor het eerst dat een land daar zo dicht tegenaan zit.

Axel Arnbak trekt de conclusie dat de geopolitieke machtspositie van Nederland de daadwerkelijke reden is van het feit dat we nu met een sleepnet voor de geheime diensten zitten opgeschept. Hoewel de meerderheid van de stemmers in het referendum niet akkoord ging met het ongeëvalueerd delen van gegevens met buitenlandse diensten en het Parlement zich nog niet uit heeft mogen spreken over de aanpassingen van de wet, is de regering toch alvast begonnen. Van Five Eyes (FVEY) naar het vurig door het kabinet gewenste Six Eyes (SXEY?) dus?

Intensievere samenwerking met VS sluitstuk doordrukken inlichtingenwet (Axel Arnbak/Het Financieele Dagblad)

Facebook\'s landverradersSoms is het nieuws over Facebook zo bizar dat ik eigenlijk alleen maar mijn hoofd kan schudden in treurnis. Deze week bleek dat het bedrijf 65.000 Russen in de advertentiecategorie \'landverrader\' had gestopt. Let vooral ook op de onzinnige reactie van Facebooks woordvoerder: \`Treason was included as a category, given its historical significance. Given it’s an illegal activity, we’ve removed it as an interest category.\`

Facebook labels Russian users as ‘interested in treason’ (Alex Hern/The Guardian)

Ga Dries Depoorter bekijken in Eindhoven!Dries Depoorter maakt kunst die ons laat nadenken over privacy en onze relatie met het internet. Zo uploadde hij een tijd lang op willekeurige momenten een screenshot van zijn laptop naar Twitter, maakt hij krasloten waarmee je Instragram-volgers kunt winnen en zette hij bezoekers in de rol van politie-informant bij het beoordelen van wandelgedrag op de camerabeelden van een zebrapad. Bij MU in Eindhoven zijn vanaf 20 juli deze en nieuwe werken te zien.

Back End (Dries Depoorter/MU)

Datum: zaterdag 14 juli 2018, 01:32
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: Amersfoort, China, Eindhoven, Noord-Brabant, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry