Zomerdipje van korte duur

10/07
Na de lokale buien van vandaag, valt ook morgen vooral in de oostelijke helft van het land nog een plaatselijke bui, maar daarna keert het zomerweer in volle glorie terug, met veel zon, hoge middagtemperaturen en voorlopig dus ook geen neerslag van betekenis.

Een lagedrukgebied ligt dinsdagavond net ten oosten van ons land en de bijbehorende storing die over het land trok, beweegt in de loop van de avond richting België en Noord-Frankrijk. Vanuit het noorden klaart het dan ook breed op, maar met weer wat vocht in de atmosfeer kan er in de nacht naar woensdag wel gemakkelijk wat nevel of mist ontstaan. De temperatuur daalt in Groningen tot een graad of 9 en in Zeeland wordt het niet kouder dan een graad of 16. De wind draait naar het noorden en neemt geleidelijk iets af.

Oosten nog een bui
Woensdagochtend trekken de mist en nevel snel weg, waarna de zon vervolgens uitbundig gaat schijnen. Met hetzelfde lagedrukgebied en bijbehorende fronten echter nog steeds boven Duitsland, trekken er in de loop van de dag ook weer wat wolkenvelden over vooral de oostelijke helft van het land en daar kan dan ook heel lokaal weer een bui vallen, mogelijk met een klap onweer. De westelijke helft van het land houdt het droog, met daar ook 's middags nog vrij zonnig weer. Er waait een zwakke tot matige noordelijke wind en het wordt rond 21 graden aan zee tot lokaal 25 graden in het binnenland.

Hogedrukgebied
Een hogedrukgebied bouwt ondertussen alweer op boven de Britse Eilanden en een uitloper daarvan komt vervolgens donderdag weer boven ons land te liggen. De wind blijft vanuit noordelijke richtingen waaien en storingen worden uit onze buurt gehouden. Er volgt dan ook weer een zomerse periode met veel zon en snel stijgende maximumtemperaturen. Op de Waddeneilanden wordt het donderdag 21 graden, tot 28 graden in het binnenland en ook de dagen daarna blijft het landinwaarts zomers warm. Aan de kust is het een fractie koeler, met een graad of 22.

Restanten orkaan Chris
Begin volgende week lijken de restanten van de nu nog tropische storm Chris onze kant uit te komen. Naar verwachting groeit Chris vandaag uit tot een orkaan en neemt daarbij een noordoostelijke koers richting Groenland en later Europa. Het is nog vrij onduidelijk hoever die restanten onze omgeving in weten te komen, want zoals het er nu voorstaat, is het dan aanwezige hogedrukgebied sterk genoeg om het geheel tegen te houden.

Scenario’s
Dan is er nog de plek waar de restanten van Chris uit zou kunnen komen. Een aantal weermodellen laten een kern richting Spanje trekken, waardoor er op hoogte een erg warme zuidelijke stroming op gang zou komen, en een aantal berekeningen laten hem juist noordoostwaarts trekken, waardoor die sterke rug van hogere luchtdruk boven Scandinavië weer opbouwt en wij een noordelijke stroming behouden. Met beide scenario’s lijkt het in ieder geval warm en droog te blijven.

Datum: dinsdag 10 juli 2018, 15:03
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Groenland, Groningen, Noordelijke, Spanje, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry