WhatsApp stuurt advocaat af op apps die chatnotificaties gebruiken in eigen apps

09/07
WhatsApp heeft een advocaat brieven laten sturen naar ontwikkelaars van Android-apps die de notificaties van de chatapp gebruiken in hun eigen apps. Dat meldde Tweakers vorige week. Volgens het bedrijf is hier sprake van een overtreding van de gebruiksvoorwaarden, die immers verbieden dat je “Collect the information of or about WhatsApp’s users in any impermissible or unauthorized manner” en nog een paar hele juridische frases doet. De developer was erg verbaasd, omdat wat hij deed niet meer was dan het centrale notificatiesysteem van Android uitlezen. Kan dat door een TOS worden verboden?

Het is al langer bekend dat het bedrijf WhatsApp erg beschermend doet over haar berichtendienst en wat daar omheen gebeurt. Als een van de weinige internetbedrijven hebben ze geen openbare API waarmee mensen hun dienst geautomatiseerd kunnen aanroepen of uitlezen. Dat zou erg handig zijn, omdat je dan bijvoorbeeld WhatsApp berichten kunt koppelen aan todo-lijstjes of ontvangen foto’s kunt toevoegen aan een archiefdienst. Maar het is hun dienst en hun recht om dat niet te doen, hoe spijtig het ook voor mensen is.

Er zijn al geruime tijd mensen die de dienst uit elkaar geplozen hebben en daar vervolgens eigen aansluitingen op maken. Veel WhatsApp-voor-bedrijven tools zijn gebaseerd op dergelijk uitzoekwerk. Daar doet WhatsApp moeilijk over, en daarbij wordt altijd de Terms of Service (TOS) in stelling gebracht. Het argument is namelijk dat je voor gebruik van de dienst een account nodig hebt en daarbij akkoord gaat met die TOS, waar in staat dat je geen niet-officiële software zult gebruiken.

Kennelijk zit er bij WhatsApp een advocaat met een template iedereen aan te schrijven die iets doet dat voortbouwt op de dienst. Want de teksten die ik zie, komen me erg bekend voor. En ze zijn geschreven voor partijen die inderdaad aansluiten op de officiële dienst met eigen software, waarbij ik het argument in theorie nog wel zie dat je dan contractbreuk pleegt of daartoe aanzet.

Hier ligt het alleen anders: wat er gebeurt is dat WhatsApp tegen Android (het besturingssysteem) zegt dat er een nieuw berichtje is, met afzender en preview van de inhoud, en dat Android dan een notificatie toont op het scherm. En het is die notificatie die deze developer uitleest, via een standaard functionaliteit die in Android zit. Hiervoor is niets speciaals nodig, en al helemaal geen rare hacks of reverse engineering op de WhatsApp software. Daar kan ik met de beste wil van de wereld geen contractbreuk in zien.

Arnoud

Het bericht WhatsApp stuurt advocaat af op apps die chatnotificaties gebruiken in eigen apps verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 9 juli 2018, 08:15
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry