Veroorzaakt Tropische Storm Chris bij ons voor een weersomslag?

09/07
2018
Stormdepressie Chris ligt vrijwel stil voor de kust van North-Carolina en Virginia en wordt geleidelijk steeds sterker. De structuur van de tropische storm wordt steeds duidelijker zichtbaar vanuit de lucht en de Orkaanjagers van het NOAA zijn al door het centrum heen gevlogen. Ondanks dat deze tropische storm dichtbij de oostkust van de Verenigde Staten ligt, lijkt hij geen bedreiging op te leveren. Sterk nog, de verwachting is dat Chris wegtrekt van de kust en zo verder de Atlantische Oceaan optrekt. Zo wordt de tropische storm uiteindelijk opgenomen in de stroming, om daarna de stroming in ons deel van de wereld eens even op te schudden.

De komende 2 tot 3 dagen versterkt de tropische storm verder. De omstandigheden zijn perfect. Het zeewater is warm, en er is weinig schering. Zo blijft de structuur van Chris in stand en kan alleen maar verder aansterken. Dat betekent dat Chris waarschijnlijk een officiële orkaan wordt in de komende uren. Daarna zorgt de stroming er echter voor dat de orkaan koudere wateren bereikt, waardoor de intensiteit er dan snel uit gaat.

Niet de eerste keer
Je hebt de naam Chris misschien weleens eerder gehoord, hij is namelijk al 6 keer gebruikt voor tropische stormen of orkanen boven de Atlantische Oceaan! De zwaarste ‘Chris’ die is voorgekomen, was die van 2012. Dat was een categorie 1 orkaan die de Bermuda-eilanden een bezoek bracht. Ook in 1994 kregen de Bermuda-eilanden al te maken met orkaan Chris. De overige keren had Chris een andere route en bleef de intensiteit beperkt tot een tropische storm. Namen worden wel vaker hergebruikt. Mocht een orkaan grote schade aanrichten, zoals Irma vorig jaar, dan komt een naam niet meer terug in het systeem. Hoe het er nu naar uitziet trekt Chris verder de zee op en zal ook geen noemenswaardige schade aanrichten. De naam Chris zal dus nóg wel een keertje terugkomen!

Gevaar voor zwemmers
Chris verplaatst zich momenteel amper, met slechts zo’n 3 kilometer per uur. Het grootste risico momenteel is in de vorm van golven en sterke onderstromingen. Dat levert een gevaar op voor de vele surfers aan de kust van onder andere South Carolina en North Carolina. Daar staan dan ook verschillende waarschuwingen uit.

Chris op reis naar Europa
Ondanks dat de verplaatsing nu nog heel langzaam is, komt daar woensdag verandering in. Dan trekt Chris opeens vrij snel noordoostwaarts. Donderdag en vrijdag komt daar nog een versnelling in, waardoor Chris op vrijdag al bij Nova Scotia terechtkomt! Uiteindelijk bevindt de orkaan zich dan boven zo’n koud water, dat de restanten van de orkaan opgenomen worden in de stroming. De dagen erna trekken de restanten van Chris, tegen die tijd als een ‘gewoon’ lagedrukgebied, over de Atlantische Oceaan richting Ierland. Uiteindelijk krijgen we er in Noordwest-Europa dan ook mee te maken. De restanten van Chris worden opgenomen door een groter lagedrukgebied tussen IJsland en Ierland en daar krijgen wij vanaf halverwege volgende week mee te maken.

Einde van de blokkade?

Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de positie van het lagedrukgebied nog ietwat te ver van ons vandaan zal blijven, waardoor vooral Engeland regen krijgt, maar wij in Nederland hooguit wat afgezwakte storingen. Toch veroorzaken de restanten van orkaan Chris ervoor dat de langdurige hogedrukblokkade omver geworpen wordt, waardoor er wellicht vanaf halverwege volgende week ander weer op de planning staat. Een klein lichtje aan de tunnel voor de agrariërs die smachten om regen.

Bron: MeteoGroup, NOAA

Datum: maandag 9 juli 2018, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bermuda, IJsland, Ierland, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry