Neerslagtekort boven de 200 millimeter

08/07
2018
Hoewel we ons voorlopig geen zorgen hoeven over of er nog drinkwater uit de kraan komt omdat de Rijn nog steeds voldoende water aanvoert, begint de kaart van het doorlopend potentieel neerslagoverschot van het KNMI steeds roder te kleuren. Op diverse plaatsen in ons land is het tekort afgelopen week opgelopen tot boven de 200 mm. Normaal is er in deze fase van juli door verdamping ook een tekort, zo tussen de 30 en 60 mm. Het tekort van 200 mm is de droogte behoorlijk extreem. Om het tekort te kunnen compenseren zou er meer dan 2 keer de gemiddelde maandhoeveelheid regen in juli (80 mm) moeten vallen. De grootste tekorten vinden we in het grensgebied tussen Overijssel en Gelderland. In de buurt van Diepenheim (Overijssel) zien we een klein gebiedje met een tekort van meer dan 240 mm!

Bijna vorst aan de grond

Noordenwinden veroorzaken grote temperatuurverschillen. Op de Wadden blijft het kwik bescheiden rond 20 graden steken, in het midden en zuiden van het land wordt het dagelijks 25 tot 30 graden. Op diverse plaatsen is de zomervakantie begonnen. Voor mooi weer hoef je dit jaar Nederland niet uit. Wel kan het op de camping ´s nachts behoorlijk afkoelen. Afgelopen nacht daalde de temperatuur in het oosten van het land naar 7 graden. Vlak bij de grond daalde de temperatuur in Hupsel in de Achterhoek naar 0.7 graden, maar net boven het vriespunt.

Druppel op de gloeiende plaat

Het extreme droogte wordt veroorzaakt door een blokkade. De atmosfeer zit op slot. Telkens weer zien we uitlopers van het Azoren hogedrukgebied bij ons in de buurt komen en worden neerslagbrengende systemen op afstand gehouden, maar morgen en dinsdag kan er op een enkele plaats een spatje regen vallen. Wat betreft de droogte, een druppel op de gloeiende plaat…

Hoogtelaagje

Een klein lagedrukgebiedje, gevuld met koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer bevindt zich vandaag tussen IJsland en Noorwegen. Komende nacht schuift het laag, inmiddels dan ook aan de grond ontwikkelt, over het zuiden van Noorwegen en Zweden. De regen- en lokaal onweersbuien zullen de droogte, ook daar behoorlijk extreem, een klein beetje verlichten. Een zwak koufront gekoppeld aan de Scandinavische depressie trekt morgen vanuit het noorden ons land binnen. In de noordelijke provincies krijgt de zon het moeilijk, maar blijft het meest droog. In de zuidelijke provincies schijnt de zon vooral in de ochtend nog prima. In de middag kan er uit de bewolking lokaal een drupje regen vallen. Achter het koufrontje schuift wat koelere lucht het land binnen en zal de temperatuur morgen een paar graden lager uitkomen.

Occlusiefront

De depressie schuift dinsdag ten oosten van Denemarken Duitsland binnen. Rondom het laag bevindt zich een occlusiefront. Dit frontje trekt in de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag van noord naar zuid over het land en kan met name in Groningen en Drenthe een millimetertje regen achterlaten. Ook op dinsdag laat de zon een beetje verstek gaan en steekt er aan zee een frisse noordwestenwind op. Na dinsdag trekt het kleine lagedrukgebiedje richting Tsjechië en Polen. Rondom het laag vallen in het noordoosten van Duitsland, in Polen en in het zuiden van Oostenrijk een paar stevige regen en onweersbuien.

Blokkade en droogte duren voort

Vanaf woensdag is de zon in Nederland weer terug. Wederom zien we aan de flank van een nieuwe cel van het Azoren hogedrukgebied weer noordenwinden en zien we net zoals afgelopen week grote temperatuurschillen tussen noord en zuid. In het weekeinde van 14 en 15 juli zien we een versterking van het Azorenhogedruk en is de blokkade weer net sterk als nu. Neerslagbrengende storingen vanuit het noorden of westen krijgen geen kans. Ten zuiden van ons land, boven Frankrijk kunnen vanaf zondag wel een paar regen- en onweersbuien ontstaan, ook in het Alpengebieden en in het zuiden van Duitsland. Ook in het stroomgebied van de Rijn valt na het weekeinde mogelijk ook een beetje regen. In eigen land neemt de kans op een warmte-onweersbui na het weekeinde licht toe tot 30 %. Een enkele lokale onweersbui maakt ook dan geen einde aan de lange droge periode.

Bron: MeteoGroup

Datum: zondag 8 juli 2018, 13:58
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Drenthe, Duitsland, Frankrijk, Gelderland, Groningen, IJsland, Noordelijke, Noorwegen, Oostenrijk, Overijssel, Polen, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry