Orkaan Beryl richting Cariben

07/07
2018
Het is lange tijd erg rustig geweest op de Atlantische Oceaan voor wat betreft tropische stormen en orkanen. Het orkaanseizoen is 1 juni officieel van start gegaan en net daarvoor, op 25 mei, ontwikkelde zich boven het warme water van de Caribische Zee en de Golf van Mexico tropische storm Alberto. Deze wist echter niet uit te groeien tot een orkaan. De hele maand juni bleef het vervolgens rustig, mede door het nog relatief koude zeewater voor de westkust van Afrika, en nu begint de activiteit langzaam toe te nemen. Afgelopen dagen ontwikkelde zich de eerste orkaan van het Atlantische seizoen, Beryl, en deze trekt nu westwaarts richting de Cariben.

Vooral het eiland Dominica ligt op het huidige verwachte pad van de relatief kleine orkaan en moet zich zondag opmaken voor veel wind en regen. Beryl ging zaterdagochtend gepaard met gemiddelde windsnelheden van 135 kilometer per uur en windstoten tot 163 kilometer per uur. Daarmee valt deze orkaan in de eerste categorie op de schaal van Saffir Simpson. Volgens de laatste verwachting van het Amerikaanse NHC, National Hurricane Center, zal deze orkaan waarschijnlijk niet veel verder ontwikkelen, al zijn de onzekerheden wat dat betreft nog wel groot. Juist zo’n kleine orkaan kan onder de juiste omstandigheden namelijk in relatief korte tijd sterk in intensiteit veranderen.

Kleine Antillen
De eilanden om Dominica heen, waaronder ook de Nederlandse kleine Antillen, liggen net iets buiten zijn directe pad, maar moeten ook rekening houden met windsnelheden die horen bij een tropische storm. Deze kunnen variëren tussen een stormachtige wind, vanaf 62 kilometer per uur, tot een zeer zware storm, met nog bijna 120 kilometer per uur. Ook kan het een tijdlang intensief regenen. Grote problemen worden daar tot op heden niet verwacht.

Van orkaan naar tropische storm
Tot en met zondagavond lijkt orkaan Beryl deze kracht te behouden en vanaf maandag wordt hij in zijn geheel minder sterk, en is hij orkaan af. Als tropische storm raast hij dan vervolgens maandag en dinsdag verder over de Caribische Zee, net ten zuiden van Puerto Rico langs richting de Dominicaanse Republiek, Haïti, Jamaica en Cuba. Hoewel Beryl dan officieel geen orkaan meer is, moeten ook deze eilanden, net als de eerdergenoemde Bovenwindse Eilanden, wel rekening houden met gemiddelde windsnelheden tot bijna 120 kilometer per uur en veel regen, regionaal tot rond 100 millimeter.

Brongebied nog relatief koud
De grootste kraamkamer van orkanen op de Atlantische Oceaan is het gebied net voor de Afrikaanse westkust. De stormen ontwikkelen daar en groeien vervolgens op hun pad westwaarts, boven het steeds warmer wordende zeewater, uit tot een tropische storm of zelfs een orkaan. Opvallend is dit jaar echter dat het zeewater voor die Afrikaanse westkust nog relatief koel is, rond 23 graden, en dit is hoogstwaarschijnlijk ook de reden dat het nog zo rustig is voor wat betreft orkanen. Eén van de basis ingrediënten van een tropische storm of orkaan is namelijk een zeewatertemperatuur van tenminste 27 graden.

Nummer 3 in de maak
Tropische storm Alberto ontstond eind mei boven het toen al erg warme water van de zuidelijke Caribische Zee en trok vervolgens noordwaarts richting de ook al erg warme Golf van Mexico. Ook orkaan Beryl is boven een warmer deel van de Atlantische Oceaan ontstaan, ruim ten noordoosten van Suriname en Frans-Guyana. Ook het zeewater voor de oostkust van de Verenigde Staten is erg warm en ook daar is nu een tropische depressie ontstaan. Naar verwachting groeit ook deze in de loop van het weekend uit tot tropische storm en gedurende volgende week mogelijk tot orkaan. Met een noordoostelijke beweging lijkt deze nog niet genaamde storm boven open zeewater te blijven en vormt voorlopig dus geen gevaar voor de Amerikaanse en deels Canadese oostkust.

Bronnen: NOAA, NHC, NASA, MeteoGroup

Datum: zaterdag 7 juli 2018, 13:52
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Cuba, Dominica, Dominicaanse, Dominicaanse Republiek, Guyana, Jamaica, Mexico, Puerto, Puerto Rico, Suriname, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry