Bauer over cybercommando: militaire capaciteit die aan belang wint

05/07
2018
Het Defensie Cyber Commando (DCC) valt vanaf vandaag direct onder de Commandant der Strijdkrachten. Daarnaast is de leiding nu in handen van commodore Elanor Boekholt-O’Sullivan.

Symbolische overdracht van het Defensie Cyber Commando aan de Commandant der Strijdkrachten.

Luitenant-admiraal Rob Bauer noemde het DCC in defensief en in offensief opzicht, een militaire capaciteit die aan belang wint. "Een strategische effectbrenger, die onmiddellijk moet kunnen worden ingezet. Daarom is ook besloten deze capaciteit rechtstreeks bij de Commandant der Strijdkrachten onder te brengen. Dat doet recht aan de impact en het is logisch als het gaat om de noodzakelijke besluitvorming als het erop aankomt. Onderdeel van het militair besluitvormingsniveau in Den Haag. En dichtbij de politiek."

Commodore Elanor Boekholt-O`Sullivan neemt het commando over het Defensie Cyber Commando op zich.

Brigadegeneraal Hans Folmer droeg het commando over. Het is de eerste keer dat er een nieuwe commandant aantreedt bij het DCC sinds de oprichting 7 jaar geleden. Folmer omschreef de afgelopen jaren als 'bedenken, ontwerpen, schetsen, proberen, oefenen, trainen, fouten maken, leren en nog meer leren tot wat er nu staat.' "Nu constateer ik dat het een wereldreis is geweest, een rollercoaster van successen, teleurstellingen, kansen en tegenslagen maar vooral een fantastische tijd."

Minister Ank Bijleveld Schouten speldt brigadegeneraal Hans Folmer het Ereteken voor Verdienste in Zilver op.

Het DCC doet veel

Volgens hem staat DCC pas aan het begin van een lange ontwikkeling in een snel veranderende wereld. "Het DCC neemt deel aan alle grote oefeningen van de krijgsmacht, aan alle cyberoefeningen van de NAVO en het Cooperative Cyber Defence Center of Excellence (CCDCOE). Het DCC is ingezet in de eFP in Litouwen, ondersteunt andere overheden, zorgt voor cyberkennis binnen de gehele Defensieorganisatie en daarbuiten. Het DCC heeft verbindingsofficieren bij de US Army en het Duitse krijgsmachtdeel Cyber en Informatie, werkt samen met het CCDCOE, met het Nationaal Cyber Security Centrum en vele andere partners", somde hij op.

Folmer ontving voor zijn werk uit handen van minister Ank Bijleveld-Schouten het Ereteken voor Verdienste in Zilver.

"Het Defensie Cyber Commando heeft in korte tijd indrukwekkend veel bereikt", zei Bauer lovend. "Generaal Hans Folmer heeft daarin echt gepionierd. Een nieuw domein, terwijl iedereen moest bezuinigen. Hij kon bouwen aan nieuwe organisatie en daar werd ook geld voor vrijgemaakt. Maar zo konden we wel snel een eerste initiële capaciteit beschikbaar maken."

Doorontwikkelen

Bauer stelde dat de afhankelijkheid van de digitale wereld toeneemt. "Die afhankelijkheid maakt ons ook enorm kwetsbaar. Eigenlijk dus geen tijd te verliezen. Folmer heeft in korte tijd het DCC uit de grond gestampt dat er nu staat, maar daarmee zijn we er nog lang niet. De initiële capaciteit moet worden doorontwikkeld tot een volwaardig onderdeel binnen de krijgsmacht. Een onderdeel dat mee oefent, mee traint en onlosmakelijk verbonden is met onze inzet."

Het DCC levert geïntegreerde militaire operationele en offensieve cybercapaciteit voor de inzet van de krijgsmacht. Het coördineert en stemt cyberactiviteiten en -capaciteiten af binnen Defensie en met haar partners. Het DCC verwerft, verspreidt en borgt cyberexpertise.

Datum: donderdag 5 juli 2018, 13:21
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Litouwen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry