Hoe krijg je een contactverbod op je digitale thermostaat?

04/07
2018
De thermostaat als hulpmiddel voor huiselijke mishandeling, kopte de NY Times recent. Steeds vaker krijgen instanties die slachtoffers van huiselijk geweld bijstaan, te maken met hulpvragen die gaan om technologie. De partner of ex gebruikt dan slimme spullen in het huis om het slachtoffer dwars te zitten. Van de thermostaat van 32 naar 5 graden gooien en weer terug, tot de gordijnen willekeurig open en dicht of de Sonos elke minuut een ander liedje (en bij voorkeur ’s nachts). En vanuit het juridische haakje, hoe regel je een contactverbod zo dat ook het bedienen van de temperatuur niet meer mag?

Daders van huiselijk geweld kennen natuurlijk vele trucjes, maar deze vind ik toch wel ergens heel invasief. In je eigen huis wil je je veilig voelen, en als je apparatuur op hol slaat dan kan dat héél ingrijpend zijn. Denkt u van niet, bekijk dan even dit Mr Robot-fragment en gooi daarna uw Sonos aan het vrije internet. Dat slimme apparaten handig zijn, geloof ik graag, maar je wil er als mens wel de controle over houden.

Natuurlijk, je kunt overal de stekker uit trekken. Maar dan heb je dus geen muziek, geen verwarming en geen zonwering want met de hand zijn die niet te bedienen. Of je moet terug naar de boombox uit 1989, een nieuwe thermostaat met draad laten plaatsen en een zware handbediening voor de zonwering. Lijkt me geen optie, zeker niet als dit allemaal komt door een pestkop die je lastigvalt.

Het opsporen en stoppen van zo’n figuur kan knap ingewikkeld zijn, want vanwege de internetkoppeling kan het overal vandaan komen en via draadloos internet onzichtbaar je huis raken. Of nog erger, het is je huisgenoot en die heeft de wifi op slot gezet, de pincodes veranderd en gedreigd met fysiek geweld als je aan de knopjes komt. Of hij doet de deur op het nachtslot en weigert deze open te doen als naar buiten gaat.

In zulke situaties ontkom je niet aan een contactverbod: eruit met die persoon, die mag nooit meer terugkomen en moet te allen tijde afstand houden. Maar zo’n verbod gaat over contact zoeken of berichten sturen, niet over de thermostaat op 35 zetten middenin de zomer. En omdat contactverboden beperkt worden uitgelegd (wat er niet staat, is niet verboden) moet je dus als slachtoffer zorgen dat je ook hiervoor een expliciete tekst opneemt. Dat lijkt me nog een knap lastige.

Arnoud

Het bericht Hoe krijg je een contactverbod op je digitale thermostaat? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 4 juli 2018, 08:15
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry