Juni warm en uitzonderlijk droog

28/07
2018
In meerdere opzichten zal deze juni als een tamelijk gemiddelde maand in de klimaatboeken verdwijnen, op één grote uitzondering na. In delen van het land is de maand uitzonderlijk droog verlopen. De nadruk van dit verhaal zal daar dan ook op komen te liggen.

Lokaal record droog

In hoge mate werd het weer de afgelopen maand in ons land bepaald door hogedrukgebieden, die zich meestal ten westen, noordwesten of noorden van ons land bevonden. Het gevolg hiervan was dat de wind meestal in de noordwest- Noord- of noordoosthoek vertoefde. Dikwijls werden er hiermee wolkenvelden vanaf de noordzee aangevoerd en viel er hier en daar een licht buitje of wat motregen, maar dat zette totaal geen zoden aan de dijk. De Bilt bijvoorbeeld, had maar liefst tien junidagen met ‘minder dan 0,1 mm neerslag’, oftewel in gewoon Nederlands, dagen met niet meer dan een paar druppen regen.
Toch waren er een paar junidagen met een significante hoeveelheid regen. Op de eerste dag van de maand trokken er donderbuien over het land. Vooral later op de dag viel er in het noordoosten lokaal veel neerslag. Op 7 juni kreeg het zuidoosten een enkele stevige bui en een dag later kreeg met name Gelderland een tijdlang forse regen te verwerken.

Daar waar deze buien of buiige regen viel, was de maand niet meer dan tamelijk droog, of zeer lokaal zelfs rond gemiddeld qua neerslaghoeveelheid, maar de gebieden waar deze buien langstrokken, bleven dus (extreem) droog. In De Bilt is juni sinds tenminste 1901 met 11,8 mm totaal, nog nooit zo droog geweest. Het oude record was 14,9 mm in juni 1939. Deze eeuw heeft tot dusver nog vijf andere jaren opgeleverd die in de ‘droogte top 20’ zijn terechtgekomen. Daarvan was Juni 2006 met 18,0 mm de droogste met een vijfde plaats, op de voet gevolgd door juni 2010 met 18,2 mm als maandtotaal.

Vlissingen spant de kroon!

Het westen van Zeeland is de afgelopen maand het droogst gebleven, en Vlissingen spant wat dat betreft de kroon. Er is daar in totaal op vier dagen een paar druppels gemeten, op drie dagen 0,1 mm en 7 juni was daar de ‘natste’ dag met… 0,7 mm, waardoor het maandtotaal op 1,0 mm is uitgekomen. Dat is uiteraard een record, waarmee juni 1962, die met 4,7 mm ook al exctreem droog was, werd verslagen.
De droogte doet zich her en der duidelijk gevoelen, en met de verwachting in het achterhoofd dat het voorlopig droog, meest zonnig en warm zal blijven, loopt het neerslagtekort snel op. Het groeiseizoen van 2018 zal zich zo (voorlopig) in de top van het klassement van droogste groeiseizoenen gaan nestelen. De kans dat we het droogste groeiseizoen uit 1976 gaan passeren, blijft voorlopig zeer klein, want in dat jaar waren we nu juist bezig met een lange droge, zonnige en hete periode en volgde er pas halverwege juli tijdelijk enige verlichting. In augustus brak toen echter een volgende kurkdroge periode aan.

Voor de rest een weinig opvallende maand

Qua temperatuur en zonneschijn is juni minder opvallend verlopen. Ja, het is een flink warme maand, (in De Bilt toch nog een zesde plaats met 17,5 graden gemiddeld), maar met de veelal aanhoudende winden met een noordcomponent, bleven uitzonderlijk hoge maximumtemperaturen achterwege. Op 7 juni werd het lokaal net aan tropisch warm, maar een totaal aantal van zes zomerse dagen met een maximum van tenminste 25,0 graden in De Bilt, is niet echt opzienbarend. In het noorden van het land waren zulke dagen nog veel schaarser, zo kreeg Terschelling maar één zomerse dag (op de 7e), terwijl in het zuidoosten van het land nog rond tien zomerse dagen uitkomt. Op 26 juni kwam het te Gilze Rijen zelfs nog tot vorst aan de grond, met een minimum op 10 cm van -0,8 graden.

Kijken we naar het aantal droge en zonnige dagen met een boven gemiddelde temperatuur, de ‘ADS’-dagen, dan zien we van noord naar zuid een duidelijke toename, maar dat is het normale beeld. Overal werden we daarmee, vergeleken met de klimatologie, goed bedeeld, óók in het noorden van het land. De Bilt komt op een gedeelde elfde plaats uit, met elf van zulke dagen.

Toch verliep de maand tussen 11 en 25 juni nogal somber, waarbij De Bilt maar liefst acht dagen had met minder dan vier zonuren, en daarvan hadden vier dagen zelfs minder dan één uur zonneschijn, en dat terwijl rond de langste dag, de zon meer dan 15 uren boven de horizon staat!

De laatste dagen hebben echter voor een forse inhaalslag gezord, en zo zal de maand in totaal in De Bilt nog juist de 200 zonuren overschrijden en daarbij nog net wat zonniger zijn dan het klimatogische gemiddelde.

Hoe dan ook, het is duidelijk dat er voor de liefhebbers van zon en warmte, gouden tijden zijn aangebroken, want minstens tot diep volgende week, zijn er op de weerkaarten maar weinig bedreigingen voor het droge en zonnig zomerweer in onze omgeving te zien.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, mscha, weerstatistieken.

Datum: zaterdag 28 juli 2018, 12:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Friesland, Gelderland, Terschelling, Utrecht, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry