Weekoverzicht Defensieoperaties

27/06
2018
In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 6 missies. Dat gebeurde boven de provincies Al Anbar in Irak, Al Hasakah en Deir al Zour in Oost-Syrië. Bij een missie zijn wapens ingezet. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 20 tot 27 juni 2018.

Luitenant-admiraal Bauer tijdens zijn bezoek aan Jordanië.

Nederlandse jachtvliegtuigen vielen in de Oost-Syrische provincie Deir al Zour, in de buurt van Hajinn een ISIS-gebouw aan.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Bauer bezocht het Nederlandse F-16-detachement in Jordanië.

Litouwen

De voorzitters van 3 Defensie-vakbonden - Anne-Marie Snels (AFMP), Marc de Natris (GOV|MHB) en Jean Debie (VBM) - waren op werkbezoek bij de militairen in Litouwen. Zij werden vergezeld door de Hoofddirecteur Personeel schout-bij-nacht Peter Reesink. Tijdens het bezoek werd er met het personeel vooral gediscussieerd over de arbeidsvoorwaarden.

Een amerikaanse Black Hawk landt op Vliegbasis Eindhoven.

Groot Amerikaanse transport door Nederland

Defensie ondersteunt tot eind juni de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade van Colorado naar Duitsland. Dat gebeurt via de Rotterdamse haven en vliegbasis Eindhoven. Ca. 100 Nederlandse militairen leiden het transport in goede banen.

Nederlandse militairen patrouilleren in Mali (december 2017).

Lopende operaties buitenland:

De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali vergaart inlichtingen voor de Minusma-missie. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif. Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Patrouilleschip Zr. Ms. Holland, met een NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord, is stationsschip in het Caribisch gebied. Daar voert het counterdrugsoperaties en kustwachttaken uit. Ook levert de bemanning in voorkomend geval humanitaire hulp. Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen. Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het werkt nauw samen met Noorse medici. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven. Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken. Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda, Burkina Faso en Niger. Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Operaties/acties binnenland:

De marine, land- en luchtmacht helpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 49 explosieven onschadelijk. Defensie hielp Justitie met zoekcapaciteit bij Assen, Eindhoven en in Rotterdam.

Datum: woensdag 27 juni 2018, 09:44
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Assen, Burkina, Drenthe, Duitsland, Eindhoven, Estland, Friesland, Irak, Kabul, Leeuwarden, Leiden, Letland, Litouwen, Mali, Niger, Noord-Brabant, Polen, Rotterdam, Soedan, Turkije, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry