Blokkade-weer

23/06
2018
Zomerweer komt eraan, vanaf woensdag, en het is geen eendagsvlieg! Op de weerkaarten zien we net zoals in mei en begin juni een zogenaamde blokkade ontstaan. Doordat hoge- en lagedrukgebieden waarschijnlijk een lange tijd op dezelfde plek blijven liggen, wordt het mogelijk een lange periode met zonnig, droog en warm zomerweer!

Mei-blokkade

De zomer begon al in april en mei. Zomerse tot tropische temperaturen, wekenlang, maar ook met een aantal stevige regen- en onweersbuien, Code geel- en Code oranjeweer. De lange duur van dit warme en onstabiele weer hadden we te danken aan de positie van hoge- en lagedrukgebieden die wekenlang op dezelfde positie lagen, een zogenaamde blokkade. Hogedruk in het noorden van Europa zorgde voor zomerse condities in Scandinaviƫ. Lagedrukgebieden in het zuiden van Europa veroorzaakten veel en langdurig regen in Frankrijk en Spanje. Halverwege juni werd de blokkade doorbroken door een krachtige straalstroom vanaf de Atlantische Oceaan. Die stuurde de afgelopen weken regelmatig storingen met regen en wind naar onze omgeving, en koele lucht.

Van noord naar oost draaiende winden

Na een koele start van de zomer zien we komende week opnieuw een blokkade ontstaan boven Europa. Tussen een hoogtelaag ten westen van Spanje en Portugal, en een hoogtelaag boven het zuidoosten van Europa ontwikkelt zich een hoogterug boven de Britse eilanden. De rugas ligt het komend weekeinde en begin volgend week nog ten westen van ons land waardoor noordelijke grondwinden in eerste instantie nog wolkenvelden en frisse lucht aanvoeren vanaf de Noordzee. Vanaf woensdag verplaatst het zwaartepunt van hogedruk via de Noordzee naar Scandinaviƫ. De noordelijke aanvoer stopt en maakt plaats voor een noordoostelijke en later oostelijke aanvoer met warme en droge lucht. Vanaf woensdag breekt een periode met zonnig en droog weer met zomerse en regionaal tropische temperaturen aan.

Omega-blokkade

In de meteorologie is sprake van een blokkade wanneer een hogedrukgebied de weg blokkeert voor depressies. Op de weerkaart is een hogedrukgebied ingeklemd tussen twee lagedrukgebieden, dat ziet er dan uit als de Griekse letter Omega. Regengebieden kunnen ons dan moeilijk of niet bereiken, zodat het een lange tijd droog en zonnig kan zijn. De precieze positie van een blokkerend hogedrukgebied is van groot belang voor de richting waaruit de lucht wordt aangevoerd en daarmee ook voor de temperatuur. Voortdurende aanvoer van lucht uit warme gebieden kan leiden tot langdurig warm weer. Maar bij aanvoer uit een van oorsprong koud gebied blijft de temperatuur juist lange tijd onder de maat. In beide gevallen blijft neerslag uit. Afgezien van lokale buien die ontstaan door het hete weer, of kleine storingen die toch door de barricade weten door te dringen. Meestal maken die geen einde aan de geblokkeerde situatie en herstelt het standvastige weer zich dan weer snel.

Onderzoek naar blokkades

Blokkades ontstaan regelmatig. Naar het ontstaan ervan wordt veel onderzoek gedaan. Het is nog steeds niet duidelijk waardoor zich blokkades in de atmosfeer opwerpen, waardoor ze zo lang in takt blijven en waarom ze ineens ook weer weg zijn. Sommige wetenschappers zeggen dat blokkades door opwarming vaker voorkomen, er zijn echter ook onderzoeken die het tegenovergestelde uitwijzen. Geblokkeerde luchtdrukpatronen behoren in ieder geval tot de grillen van het weer, zoals dat ook in een ver verleden al zo was. Dat wil niet zeggen dat het optreden van lange periodes van droogte en hitte niets met de opwarming va de aarde te maken hebben. In een warmer klimaat neemt zowel de kans op zomerdroogte als de kans op hoosbuien toe.

Droogte, hittegolf en onweer

Ondanks het wisselvallig en koele weer van de afgelopen weken is het op dit moment droog in ons land. Met de neerslagverwachting voor de komende weken wordt het mogelijk extreem droog. Het neerslagtekort in 2018 nadert de lijn van de 5% droogste jaren. Het zijn niet alleen de hoge temperaturen, maar ook de zon die vanaf maandag vrijwel ongehinderd gaat schijnen die ervoor zorgen dat het nog veel droger wordt. Zomerse temperaturen van 25 graden worden verwacht vanaf dinsdag/woensdag als de grondwind een oostcomponent krijgt. Tropische middagtemperaturen van 30 graden of meer zijn vanaf donderdag lokaal mogelijk. Indien we in een periode van 5 dagen met zomerse temperaturen er 3 hebben met tropische temperaturen, kunnen we spreken van een (lokale) hittegolf. Ook de nachttemperaturen zijn hoog, met name in versteende steden waar de hitte niet weg kan. Van stevige buien, code geel of code oranje, is voorlopig geen sprake. In de pluimgrafiek neemt de kans op een zomerse onweersbui in de loop van volgend weekeinde licht toe.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI

Datum: zaterdag 23 juni 2018, 12:55
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Leiden, Noordelijke, Portugal, Spanje, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry