Droogte verscherpt

21/06
2018
Het zomerhalfjaar heeft vaak patent op langdurige perioden met droogte. Gewassen, bomen, struiken, planten en gras groeien volop en hebben dus veel water nodig, terwijl de warme lucht en de zoninstraling een grote verdamping veroorzaken. Eigenlijk is het onmogelijk om zónder neerslagtekort uit de zomermaanden te komen. Op dit moment is er gemiddeld neerslagtekort van 114 millimeter, zie afbeelding 2. Met de verwachting voor de komende week in zicht, zal dit tekort oplopen en weldra de grens passeren van de 5 procent droogste jaren.

Het neerslagtekort heeft eerder deze maand in Noord- en Midden-Limburg al geleid tot een verbod om akkers en weilanden te beregenen. En dat terwijl Zuid-Limburg even daarvoor juist wateroverlast meemaakte. Zo zie je ook hoe lokaal de neerslagsommen in de zomermaanden kunnen zijn. Vaak valt regen in deze tijd van het jaar in de vorm van buien en die veroorzaken per definitie op de ene plek veel regen en een paar kilometer verderop niets.

De buien van vandaag vallen vooral in het noordoosten, plaatselijk komt het elders ook tot een bui, met uitzondering van Zeeland. Morgen zijn ook verspreid een paar buien mogelijk, al gaat het dan veelal om minder dan een millimeter. Zaterdag en zondag zijn de neerslaghoeveelheden nog minder meetbaar. Vervolgens komt na het weekeinde een hogedrukgebied in onze contreien tot stand. Daarmee worden neerslagzones uit de buurt gehouden en tellen we elke dag weer meerdere millimeters op bij het neerslagtekort.

Verdamping versus neerslag
Het berekenen van de hoeveelheid water die een gewas verdampt, is een complexe aangelegenheid. Het verschilt per gewassoort, per groeifase en per grondsoort. Bovendien is de verdamping afhankelijk van het aandeel zon, de temperatuur en de hoeveelheid wind. Op een zonnige en windrijke dag verdampt er beduidend meer dan op een bewolkte en windstille dag. Je kunt dus niet echt zeggen hoeveel millimeters je per dag zou moeten ontvangen om het verlies tegen te gaan. Maar kort door de bocht kun je stellen dat dat volgende week al snel om 6 of 7 millimeter gaat. Dit omdat we vanaf dinsdag 26 juni ook flink wat zon verwachten. Als dinsdag tot en met zaterdag (30 juni) dan vrij zonnig verlopen, heb je zo een tekort van 30 tot 35 millimeter. Dat telt flink aan. Dergelijke tekorten met een bui inhalen is lastig.

De droogste plekken
In afbeelding 3 wordt getoond waar de neerslagtekorten op dit moment voorkomen. Zoals meestal in deze tijd van het jaar zit geen enkele regio in de plus. Dus, overal is er een tekort, al is dat in Zuid-Holland en Centraal Groningen erg klein. De grootste tekorten worden weergegeven door de donkere kleuren en zijn te vinden in het westen van Midden-Limburg, in de Achterhoek, Twente en in Noord-Gelderland. Daar lopen de tekorten op tot meer dan 150 millimeter. Gemiddeld gesproken is het neerslagtekort in deze fase van de zomer ongeveer 90 millimeter.

Er komen al wel wat foto’s bij ons binnen van scheuren in klei en erg droge zandpaden. De situatie is nog niet zo dat de grasvelden geel zijn. Dat is wel zo in Duitsland. In Berlijn, afbeelding 4, hebben ze al heel wat zeer warme weken achter de rug en is het ook momenteel echt zomers. Het gras is er op meerdere plekken verdord en de lindebomen reageren ook op het watergebrek door hun bladeren deels te laten vallen. Vanaf morgen wordt het in Berlijn een paar dagen koeler, met een paar buien. Maar ook die buien zullen het neerslagtekort allesbehalve opheffen.

Bij verscherping van droogte
Het ziet er dus naar uit dat wij in ons land over een weekje ook wel gele grasvelden gaan krijgen. Met het uitdrogen van de toplaag van de bodem neemt langzaam maar zeker ook het risico op natuurbranden toe. Dat kan een heidebrand zijn, of een bermbrand. We zagen in mei ook al her en der natuurbranden uitbreken, onder andere op de Ginkelse hei. Mocht de hogedrukblokkade nog langer stand houden, dan komen er wellicht meerdere restricties voor wat betreft beregening.

Bron: MeteoGroup

Datum: donderdag 21 juni 2018, 14:40
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Berlijn, Duitsland, Gelderland, Groningen, Limburg, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry