Bikkels bedankt voor tomeloze inzet na orkanen Irma en Maria (video)

21/06
2018
"Wat een teamwork. Wat een inzet. En wat een bikkels." Zo omschreef minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten de honderden hulpverleners die op Sint Maarten en de andere Bovenwindse Eilanden werkten na orkanen Irma en Maria. Vanmorgen reikte ze de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen uit.

Militairen van de landmacht en mariniers delen voedsel uit op Sint Maarten (september 2017).

"Je zet de knop om. Je staat om 6 uur ‘s ochtends op, eet wat en dan volle bak aan de slag. Tot 7 - 8 uur ’s avonds - tot het donker wordt. En dat elke dag weer", citeerde ze een van de hulpverleners. Enige honderden militairen, politieagenten en andere hulpverleners ontvingen in Nijkerk de in metaal gevatte dank voor hun inzet.

Video: medaille-uitreiking in Nijkerk

Download deze video

HD MP4-video

Video | 21-06-2018 | 01:27 | mp4 | 17.1 MB

WebM-video

Video | 21-06-2018 | 01:27 | webm | 61.0 MB

Minister Bijleveld speldt de herinneringsmedaille op.

Doorgaan waar anderen stoppen

"Wat ik zelf zo bijzonder en indrukwekkend vind aan uw werk, is dat voor uw inzet eigenlijk geen vast plan bestaat. Er staat nergens beschreven wat je moet doen bij natuurgeweld. Wat je moet doen bij chaos, als niets het meer doet en burgers radeloos zijn." Bijleveld somde tal van voorbeelden op van de inzet van hulpverleners. "Trots, is voor mij eigenlijk het woord dat hier het beste past. Als mens. Als Nederlander. En ook als minister van Defensie", vatte ze het samen.

Ze zei dat de hulpverleners de eilandbewoners weer wat hoop hebben gegeven om zelf verder te gaan. "Om zelf de handen uit de mouwen te steken. Of, zoals een inwoner van Sint Maarten zo mooi tegen een van u zei: "We are down, but we are not out". Bijleveld prees de mentaliteit van de hulpverleners. "Je gaat door waar anderen stoppen. Voor de samenleving. Voor mensen in nood." De minister bedankte ook het thuisfront. "Zonder uw steun, zonder uw doorzettingsvermogen, geen missies en geen inzet. Dat weten we allemaal!"

Enige honderden hulpverleners ontvingen vandaag de herinneringsmedaille.

Hulpverlening

Orkaan Irma groeide in september 2017 uit tot een storm in de zwaarste categorie en liet een spoor van vernieling achter op onder meer Sint Maarten. Een kleine 2 weken later raakte eilandstaat Dominica ook zwaar beschadigd toen orkaan Maria erover raasde. Militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee herstelden samen met lokale autoriteiten verbindingen en wegen, hielpen bij het evacueren van gewonden en werden ingezet om plunderingen te voorkomen en de openbare orde en veiligheid te handhaven. Varend en vliegend Defensiematerieel leverde tonnen hulpgoederen af.

De noodhulp duurde uiteindelijk van 5 september tot 28 november 2017. Op het hoogtepunt waren meer dan 600 militairen op Sint-Maarten, terwijl nog eens 400 man hen ondersteunden vanaf schepen en de Benedenwindse eilanden.

Downloads

Toespraak van minister Bijleveld bij de uitreiking van de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening in Nijkerk Dames en heren, aangetreden militairen en collega’s van de politie,

Toespraak | 21-06-2018

Datum: donderdag 21 juni 2018, 11:14
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Dominica, Gelderland, Nijkerk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry