Schaapscheerderskou

19/06
2018
Komende donderdag, 21 juni, is de langste dag van het land en begint na een grotendeels ‘zomerse lente’ het echte zomerseizoen. Gekscherend begint deze echter niet met zon en hoge temperaturen, maar juist met lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Schaapscheerderskou.

De laatste dag van de lente eindigt morgen met flink wat zon en zomerse temperaturen. Vooral in het binnenland warmt het op naar 25 tot 27 graden. In de kustregio’s is het door wind vanaf zee – een zuidwestenwind – iets minder warm, maar ook daar wordt het 20 tot 24 graden.

Wind draait naar noordwest
Precies op de overgang van de lente naar de zomer arriveert woensdagavond en in de nacht naar donderdag vervolgens een koufront, waarachter de wind naar het noordwesten draait en de temperatuur een vrije val omlaag maakt. Donderdag – de eerste dag van de zomer – wordt het nog maar 15 tot 17 graden. Landinwaarts een verschil van (ruim) 10 graden ten opzichte van woensdag!

Frisse start
De zomer begint dus fris, met de zogeheten schaapscheerderskou. Van oudsher is dit een periode met vaak wat koeler en minder fraai weer, meestal tussen 18 en 24 juni. De aanjager van deze in juni veel voorkomende weersomslag moeten we zoeken boven Centraal-Europa. De zon heeft dan het Europese vasteland in de junimaand al flink opgewarmd en die opgewarmde lucht begint vervolgens door thermiek te stijgen. Hierdoor ontstaat er een tekort aan lucht vlakbij de grond, waardoor de luchtdruk daalt. Door deze grootschalige luchtdrukdaling ontstaat er een thermisch lagedrukgebied rond het Alpenmassief. In de omgeving van de gevormde depressie kunnen gemakkelijk buien tot ontwikkeling komen waarbij de aangezogen vochtige Middellandse Zeelucht als katalysator fungeert.

Soms ruim 10 graden verschil
Tussen de Europese depressie en het Azoren hogedrukgebied draait de wind in ons land dan naar noordelijke of noordwestelijke richtingen. Door de aanvoer van frissere lucht vanaf de Noordzee (het zeewater is nog relatief koud) daalt de temperatuur soms meer dan 10 graden ten opzichte van de warme periode ervoor. En dit laatste lijkt deze week ook te gaan gebeuren. De luchtdruksituatie is ditmaal overigens niet het schoolvoorbeeld van schaapscheerderskou. Lagere luchtdruk is namelijk niet boven midden Europa aanwezig, maar boven Scandinavië. Desalniettemin waait de wind met deze luchtdrukverdeling vanuit het noordwesten.

Slechts 3 dagen
Een hogedrukgebied bouwt zich op ten westen van de Britse Eilanden en de lagere luchtdruk bevindt zich dus vooral ten noordoosten van ons. Daartussen steekt bij ons vanaf donderdag die kille noordwestenwind op, waarna de temperatuur dus een flink stuk lager uitkomt. Tevens neemt de bewolking toe en kan lokaal wat (mot)regen vallen. De schaapscheerderskou lijkt dit jaar echter maar 3 dagen aan te houden, want vanaf zondag gaat het kwik alweer iets omhoog en volgende week komen de zomerse waarden alweer in zicht.

Van oudsher
De schaapscheerderskou was vroeger de periode waarin schapenscheerders hun schapen schoren, met het idee dat ze dan niet meteen bloot zouden komen te staan aan de felle junizon. Na een paar dagen wennen in wat minder warm weer, konden ze dan zonder hun dikke vacht de warmte weer in.

Datum: dinsdag 19 juni 2018, 12:50
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry