Zomer begint met kille noordwestenwind

18/06
2018
De afgelopen dagen hadden we op de Europese weerkaart een zeer gebruikelijk luchtdrukverdeling. De luchtdruk was relatief hoog boven het zuiden van het continent, lagedruk vonden we terug nabij de Britse Eilanden en ook boven Scandinavië. Het leverde bij ons een zuidwesten- of westenwind op waarmee vrij koele lucht werd aangevoerd. Zo bleef zondag de temperatuur in het hele land steken op 18 of 19 graden. Regen is er ook gevallen, maar echt veel was het niet.

Vandaag en morgen waait er nog steeds een zuidwestenwind. Zwakke fronten trekken over het land en veroorzaken veel bewolking. Zelfs een klein beetje regen of motregen is her en der mogelijk. Toch klaart het zowel vanavond als morgenavond ook af en toe op. Morgen kan overigens het uiterste noorden de zon al wat eerder op de dag zien doorbreken. De aangevoerde lucht is vandaag en morgen niet heel fris, maar door het gebrek aan zonneschijn, wordt het niet heel warm. Prikt de zon echter even door de bewolking, dan kan het morgenmiddag landinwaarts 22 of 23 graden worden. Daar waar het wolkendek de gehele dag gesloten blijft, wordt het hooguit 20 graden.

Eén dagje zomer
We schreven er gisteren al over, woensdag wordt het zowaar in vrijwel het hele land zomers warm met temperaturen tussen 25 en lokaal 29 graden. Alleen aan zee zorgt de aanlandige wind voor wat minder hoge temperaturen. De zon zal uitbundig schijnen en het blijft droog. Op de weerkaart zien we dan ten westen van Ierland een hogedrukgebied tot ontwikkeling komen. Na woensdag blijft dit een aantal dagen vrijwel op z’n plek liggen. De wind zoekt bij ons de noordwesthoek op en voert veel frissere luchtmassa’s aan. De overgang naar dit koelere weertype levert in de nacht naar donderdag enige regen op en ook donderdag overdag en vrijdag kan er vooral in het noorden en oosten van het land een enkele bui vallen. Grote neerslaghoeveelheden blijven overigens uit, maar na woensdag is de bewolking wel weer erg hardnekkig. Met temperaturen van slechts 16 tot 18 graden is het fris en tijdens nachtelijke opklaringen koelt het landinwaarts af tot onder de 10 graden.

Herstel
Op basis van de meest actuele computerberekeningen kunnen we stellen dat het koele weertype tot en met zondag zal aanhouden. Daarna zien we het hogedrukgebied naar het oosten uitbreiden. De as komt net ten noorden van ons land te liggen en daardoor lijkt er vanaf maandag drogere en warmere lucht aangevoerd te worden. De zon gaat vaker schijnen en de temperatuur gaat merkbaar omhoog. Zelfs zomerse temperaturen behoren begin volgende week weer tot de mogelijkheden.

Bron: MeteoGroup

Datum: maandag 18 juni 2018, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Ierland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry