Dagje zomer

17/06
2018
Na een langdurige warme en droge periode in de maanden april en mei, bevinden we ons nu in een wat minder warme periode, waarbij de middagtemperaturen steeds rond een graad of 20 liggen. Er is ook meer bewolking aanwezig, maar voor wat betreft neerslag valt het tegen of juist mee. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. De droogte begint hier en daar nijpend te worden. Vele boeren en tuinders hebben nu echt wat regen nodig, maar voor de vele buitenactiviteiten en bijvoorbeeld festivals die in deze tijd van het jaar plaats vinden is dit juist prima weer. Voorlopig valt er ook niet veel, de komende dagen soms wat lichte regen. Het droge weer overheerst en vooral woensdag is het daarbij ook nog eens stralend zonnig en erg warm. Landinwaarts tot 29 graden.

De rollen zijn omgedraaid. Was het in Spanje, Portugal en Frankrijk de laatste maanden relatief koel en wisselvallig, is het daar nu zomers. Vooral op het Iberisch Schiereiland schijnt de zon uitbundig en warmt het flink op. Maandag wordt het in het Spaanse Cordoba naar verwachting zelfs 40 graden! In Zuid-Frankrijk is het maandag nog maar 20 tot 23 graden, met aardig wat bewolking, maar dinsdag breekt de zon ook daar volop door en wordt het tropisch warm.

Uitloper Azorenhoog
Het huidige zomerse weer in het zuidwesten van Europa is het resultaat van een uitloper van een Azorenhoog, welke af en toe ook een poging doet om wat noordelijker Europa in te trekken. Daar overheerst momenteel echter de lagere luchtdruk, waardoor niet iedere poging lukt.

Warmtefront
Woensdag lukt dat wel. Een lagedrukgebied trekt begin van de week vanaf de Britse Eilanden ten noordwesten van ons langs richting Scandinavië. Een bijbehorend warmtefront weet onze omgeving dinsdag te bereiken, waardoor er bij ons wat meer bewolking aanwezig is en er soms een drup regen valt. Aan de achterzijde van dat warmtefront weet die eerdergenoemde uitloper van het Azorenhoog verder noordwaarts uit te bouwen, tot ook boven ons land.

Mogelijk tropisch warm
Aan de achterzijde van het warmtefront sijpelt vervolgens die zomerse tot tropische warmte vanuit het zuidwesten van Europa ook onze omgeving weer in. Met bovendien flink wat zonneschijn stijgt het kwik woensdagmiddag landinwaarts weer tot zomerse waarden, veelal 25 tot in het zuidoosten mogelijk zelfs 30 graden. Er waait daarbij een zwak zuidwestelijk briesje. Aan de kust is het met iets meer wind vanaf de Noordzee minder warm, maar ook daar wordt het 20 tot 23 graden en er is flink wat ruimte voor de zon.

Het verhaal gaat verder onder het filmpje.

Naar langste dag
Naar verwachting schijnt de zon woensdag in het hele land zo’n 13 a 14 uur en dat is bijna de hele dag. De daglengte is vandaag – zondag – 16 uur en 44 minuten, waarbij we de vroegste zonsopkomst van het jaar hadden om 5:18 uur vanochtend. Toch is dit nog niet de langste dag van het jaar. De zon blijft de komende dagen namelijk net iets langer schijnen, waardoor de langste dag pas echt op de 21e valt. Als gevolg van de schuine stand van de aardas in verhouding tot het ecliptische vlak waarin de Aarde om de zon draait, is de dagduur over een jaar genomen namelijk nooit constant, maar schuift deze per etmaal één tot enkele minuten op, afhankelijk van de tijd van het jaar. De dagen korten en lengen in september en maart het snelst, en bijvoorbeeld in deze tijd van het jaar (net als eind december) is het verschil per dag maar heel klein. De zon gaat vandaag bijvoorbeeld om 22:03 uur onder en morgen – maandag – komt hij om 5:19 uur weer op en gaat om 22:04 uur onder. Uiteindelijk zit het grootste verschil tussen de zonsopkomst en -ondergang op 21, 22 en 23 juni, met op al die dagen een dagduur van 16 uur en 45 mintuten. De afwijking komt op die dagen op seconden aan, waarbij de 21e wel officieel de langste daglengte heeft. Daarna worden de dagen geleidelijk weer wat korter.

Rond normaal
Na die zomerse woensdag draait de wind vanaf donderdag alweer naar het noordwesten, waarna de temperaturen weer een stuk lager uitkomen, rond een normale 20 graden. De bewolking neemt ook weer wat toe, maar neerslag lijkt er nauwelijks te gaan vallen. De droogte houdt vooralsnog dus aan.

Datum: zondag 17 juni 2018, 14:42
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Portugal, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry