Juni tot nu toe

16/06
2018
Na een recordwarme, zeer zonnige en iets te droge meimaand, is het voor velen nu een stuk minder mooi zomerweer. Toch valt dat erg mee.

Als we de balans opmaken over de eerste helft van juni, dan blijkt dat het aantal zonuren vrij normaal is. De temperatuur ligt echter ruim boven normaal. Het gemiddelde over de periode 1 tot 15 juni komt in De Bilt op 17,9 graden uit en dat is bijna 3 graden warmer dan normaal. Mocht de tweede maandhelft normaal verlopen, dan komt juni 2018 gewoon in de top 10 van warmste junimaanden sinds 1901 terecht.

Droog, maar niet overal
Wat neerslag betreft is het beeld een stuk grilliger. Een aantal traag trekkende onweersbuien hebben eerder deze maand in het zuidoosten, noordoosten en deels midden van het land veel regenwater achter gelaten. Op plaatsen waar de buien niet zijn opgetreden is de totale neerslagsom bijzonder laag. Op sommige plaatsen in het westen van Brabant en ook in Zeeuws-Vlaanderen is slechts een paar millimeter regenwater gevallen.

Omdat er de komende dagen niet veel regen op het programma staat, lijkt deze maand een vrij droge maand te worden. Uiteraard geldt dat niet voor de locaties waar eerder deze maand een paar felle onweersbuien over zijn getrokken. In De Bilt is tot nu toe 11,8 mm regen gevallen. Komt daar niet meer bij, dan beleven we op het hoofdstation de droogste junimaand ooit. Tot nu toe was dat juni 1939 met slechts 14,9 mm regenwater. Op de tweede plaats staat juni 1949, toen viel er slechts 15,6 mm. Uiteraard moet nog blijken of juni 2018 echt heel droog gaat verlopen. Een stil hangende plensbui zoals we dat eerder deze maand in delen van ons land hebben gezien, kan op de laatste dag van de maand nog dit potentiƫle record om zeep helpen.

Hogedruk
Zoals gezegd, de komende dagen wordt er door de diverse computerberekeningen niet veel regenwater voorzien voor ons land. De luchtdruk in onze omgeving is relatief hoog en oceaanstoringen trekken vooral over het noorden van de Britse Eilanden richting Scandinaviƫ. Regionaal veel regen valt er de komende tijd ook aan de zuidkant van de Alpen en op de Balkan. Het gaat hier om soms stevige onweersbuien die in de loop van de dag tot ontwikkeling komen, vooral in de berggebieden. Net als de voorgaande weken zullen deze buien lokaal voor wateroverlast gaan zorgen en ook grote hagelstenen behoren tot de mogelijkheden.

Warme woensdag
Spanje, Portugal en Frankrijk krijgen de komende tijd niet heel veel regenwater te verwerken. Dat was vorige maand wel anders, nu zorgt hogedruk in dit deel van Europa voor zonnig en warm zomerweer. De temperaturen lopen hoog op, in het binnenland van Portugal en Spanje wordt het dagelijks meer dan 30 graden en ook in de zuidelijke departementen van Frankrijk wordt het in de loop van de week tropisch warm. Rond het midden van de week weet de warme lucht ook even door te stoten richting de Benelux. Woensdag wordt het volgens de laatste inzichten op uitgebreide schaal meer dan 25 graden en zelfs een tropische 30 graden in het zuidoosten van het land is niet geheel uitgesloten.

De warmte rond het midden van de week lijkt tijdelijk te zijn. In de tweede weekhelft komt een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden. Regenstoringen trekken daardoor met een wijde boog om Nederland, maar met een noordelijke wind wordt wel frisse lucht vanaf de Noordzee aangevoerd.

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 16 juni 2018, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Frankrijk, Noordelijke, Portugal, Spanje, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry