860 Squadron viert 75e verjaardag

15/06
2018
860 Squadron bestaat vandaag 75 jaar. Het squadron is inmiddels het operationele NH90-squadron van het Defensie Helikopter Commando. Op 15 juni 1943 legde een stel Nederlanders op het Schotse vliegveld Donibristle de basis voor vliegtuigsquadron 860. Die moest het hoofd bieden aan de Duitse U-boot dreiging op de Atlantische Oceaan.

Een zogenoemde Merchant Aircraft Carrier, een omgebouwd vrachtschip met een vliegdek van ongeveer 150 bij 15-20 meter.

De crews vlogen met de Fairey Swordfish-vliegtuigen vanaf zogenoemde Merchant Aircraft Carriers, omgebouwde vrachtschepen met een vliegdek van ongeveer 150 bij 15-20 meter. Nederland deed met 2 Shell-tankers mee: de Gadila en Macoma, goed voor elk 4 Swordfish vliegtuigen.

Zware ontberingen

De Swordfish kon zonder katapult vanaf het korte, smalle dek starten en landen. Dit dankzij de lage start- en landingssnelheid. Naast een torpedo, raketten of 4 250 ponds bommen was de Swordfish uitgerust met een naar achteren gerichte Vickers-staartmitrailleur. Een naar voren gerichte Browning-mitrailleur kon door het propellerveld schieten. De 3 bemanningsleden, vlieger, waarnemer, telegrafist/schutter, zaten in een open cockpit. Hierdoor stonden zij, ondanks beschermende kleding, ’s winters aan zware ontberingen bloot. Aan het einde van de oorlog hadden de mannen van 860-squadron 36 konvooien over de Atlantische Oceaan geëscorteerd. Er ging geen enkel schip verloren.

Een vliegdekofficier heeft net een NH90 aan boord van een marineschip gehaald.

Focus hetzelfde

Tegenwoordig opereert het 860 squadron met de NH90-maritieme gevechtshelikopter. De focus ligt nog steeds op oppervlakte oorlogsvoering en onderzeebootbestrijding. Hiervoor heeft de toestel moderne sensoren als radar, sonar, sonarboeien en een forward looking infra red-kijker. Daarnaast heeft de heli wapens tegen onderzeeboten en oppervlaktedoelen.

Afgelopen jaar is 860 squadron succesvol ingezet tijdens onderzeebootbestrijdingsoefeningen en antidrugsoperaties in het Caribisch gebied. Ook verleenden ze noodhulp aan St Maarten en Dominica na de orkanen Irma en Maria. Op dit moment heeft het 860 squadron een boordhelikopter aan boord van Zr.Ms. Holland in het Caribisch Gebied en aan boord van Zr.Ms. Van Speijk voor de oefening Dynamic Mongoose. 2 eenheden staan op het punt om aan boord te gaan van Zr.Ms. De Ruyter (SNMG) en Zr.Ms. Friesland (stationsschip Caribisch Gebied).

Vanwege de vele eenheden in het buitenland, wordt de verjaardag pas op 20 september gevierd.

Datum: vrijdag 15 juni 2018, 06:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Dominica, Friesland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry