Einde blokkade Europa

10/06
2018
Er komt en eind aan het warme en onstabiele weer. Zomerse tot tropische temperaturen, maar ook stevige onweersbuien hebben we al vanaf begin mei. Oorzaak van dit langdurige weertype is een zogenaamde blokkade. De positie van hoge- en lagedrukgebieden lag wekenlang vast. Hogedruk ten noorden van ons met wekenlang zomerweer in grote delen van Scandinaviƫ en lagedrukgebieden boven het zuiden van Europa met vooral in Spanje extreem veel regen. Deze week komt er een einde aan deze geblokkeerde weersituatie op de Europese weerkaart en zien we een overgang naar een meer doorstroomde westelijke tot zuidwestelijke stroming met lagedrukgebieden boven het noorden van Europa en hogedruk in het zuiden.

Zomer in de lente

Het leek wel zomer in de afgelopen lente, met in de Bilt in april 3 zomerse dagen van 25 graden of meer, in mei maar liefst 13 en in juni 2. In het oosten en zuidoosten va het land werden nog veel meer zomerse dagen genoteerd. Warm en droog (lees stabiel) was het niet. Lagedrukgebieden boven Spanje en Frankrijk kwamen regelmatig in de buurt van ons land met zoals vrijwel iedereen heeft kunnen meemaken flinke regen- en onweersbuien. Buien die op diverse plaatsen in ons land in korte tijd zoveel regen achterlieten, dat met name in versteende gemeenten wateroverlast ontstond. De zogenaamde Code geel en Code oranje buien hebben een enorme impact op de samenleving gehad.

Alleen in Limburg nog een bui

Vandaag en morgen kan er alleen in Limburg nog een bui vallen. Een voorlopig laatste lagedrukgebied boven het noorden van Spanje trekt naar Frankrijk. Buien in warme en onstabiele lucht vallen vooral ten zuiden van ons land in Frankrijk, het zuidoosten van Belgiƫ en Luxemburg. De nieuwste weermodellen berekenen alleen voor Limburg nog een buienkans.

Noordzeelucht

In de rest van het land blijft het droog door een uitloper van het Azoren hogedrukgebied. Aan de noordkant van de as van hogedruk wordt met noordelijke winden frisse Noordzeelucht aangevoerd. In deze luchtsoort wordt het niet warmer dan 16 tot 20 graden. Na het wegtrekkende van de Franse depressie wordt de koele Noordzeelucht op dinsdag ook voelbaar in het zuiden van het land. Naast een gevoelige daling van de temperatuur trekken vanaf de Noordzee ook uitgebreide wolkenvelden over ons land. Het zal best wel even wennen zijn!

Snel naar zuidwestenwinden

De noordelijke stroming blijft niet lang in stand. Een nieuwe sterke uitloper van het Azoren hogedrukgebied trekt donderdagnacht van west naar oost over ons land waarna de noordenwinden naar zuidwest draaien. Ook de aanvoer van Noordzeewolken stopt. Woensdag verloopt nog koel met 18 graden, vanaf donderdag warmt het weer op naar 20 of 21 graden. Doordat de zon ook weer vaker doorbreekt, is het aangenaam juniweer.

Straalstroom

Vanaf vrijdag komt er meer beweging in de atmosfeer. Tussen actieve lagedrukgebieden in het zeegebied tussen Groenland, IJsland en Schotland en een uitloper van het Azoren hogedrukgebied boven Spanje en Zuid-Frankrijk voert een meanderende straalstroom vanaf vrijdag uitloper van noordelijke depressie via de Britse eilanden richting ons land met af en toe regen. Tussendoor is de zon te zien. Met zuidwestelijke winden wordt het overdag tussen de 20 en 25 graden.

Datum: zondag 10 juni 2018, 12:22
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Frankrijk, Groenland, Groningen, IJsland, Leek, Limburg, Luxemburg, Noordelijke, Spanje, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry