Luchtmacht analyseert live UAV-beelden uit Midden-Oosten

07/06
2018
Analisten van 306 Squadron (in oprichting) analyseerden vandaag live beelden uit het Midden-Oosten. Voor het eerst keken ze op Vliegbasis Leeuwarden mee met een operationele vlucht van een UAV (unmanned aerial vehicle). Van de binnengehaalde beelden maken ze inlichtingenproducten. Die gebruikt de internationale coalitie die de islamitische terreurorganisatie ISIS bestrijdt.

Een onbemand MQ-9 Reaper-toestel.

Beeldanalisten en inlichtingenspecialisten van de luchtmacht leveren sinds december 2016 vanaf Ramstein een belangrijke bijdrage aan operatie Inherent Resolve. Het detachement wordt aangestuurd vanuit het coalitiehoofdkwartier in Qatar. Dagelijks krijgt het video’s met een gedetailleerde opdracht. Inmiddels bekeken de specialisten van de luchtmacht vele duizenden uren video en maakten ze vele honderden inlichtingenproducten.

Nu heeft ook Vliegbasis Leeuwarden deze zogenoemde PED-capaciteit (processing, exploitation and dissemination). Dit staat voor het verwerken, exploiteren en verspreiden van inlichtingenproducten. De PED-cel maakt analyses die gebruikt worden om doelen te selecteren voor de vliegtuigen van de anti-ISIS coalitie. Dit gebeurt zo zorgvuldig mogelijk om burgerslachtoffers en nevenschade te voorkomen.

Een analist van 306 Squadron bekijkt beelden van een Reaper, analyseert deze en maakt er inlichtingenproducten van.

Voorbereiding komst Reapers

Het opdoen van ervaring met PED-capaciteit bij 306 Squadron in oprichting vormt de opmaat voor de komst van onbemande MQ-9 Reapers. Vanaf 2021 beschikt de luchtmacht ook deze onbemande vliegtuigen. In totaal worden dat er 4.

306 Squadron werd in 1953 opgericht als fotoverkenningssquadron met F-84 jachtvliegtuigen. In de jaren ’90 vloog het squadron vele fotoverkenningsmissies met F-16’s boven voormalig Joegoslavië. In 2007 verruilde het zijn fotoverkenningstaak voor een opleidingstaak. 306 werd 1 december 2010 gedeactiveerd, en wordt later dit jaar opnieuw geactiveerd.

Datum: donderdag 7 juni 2018, 12:08
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland, Leeuwarden, Qatar

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry