Gevolgen VS-sancties tegen Iran nog onduidelijk voor bedrijven

06/06
2018
DEN HAAG (EZPress) - Er is nog erg veel onduidelijk over de gevolgen voor Nederlandse bedrijven van de voorgenomen Amerikaanse sancties tegen Iran. Dat bleek tijdens een informatiebijeenkomst van VNO-NCW, MKB-Nederland en de overheid.

Perzische tapijten

Op de informatiebijeenkomst waren zo’n 80 ondernemers afgekomen. Experts en vertegenwoordigers van de overheid gaven uitleg over de praktische kant van de aangekondigde sancties. Begin augustus treden financiële sancties in werking, zoals de handel in dollars en goud, en sancties gericht op de automotive sector en de handel in Perzische tapijten. Begin november treden sancties in gericht op onder meer de energiesector en de maritieme sector. Het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control heeft informatie gepubliceerd over de exacte sancties.

Extraterritoriale werking

De Amerikaanse sancties gelden ook voor bedrijven buiten de VS die handelen met Iran. Daardoor kunnen Nederlandse bedrijven er toch mee te maken krijgen. De EU en Nederland erkennen die extraterritoriale werking van de Amerikaanse sancties niet. Ook vindt Europa wel dat Iran zich houdt aan het Atoomakkoord. De EU heeft bedrijven dan ook verboden te voldoen aan de Amerikaanse eis. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft het beleid van een stapsgewijze hervatting van de relaties met Iran gewoon gehandhaafd.

Betalingsverkeer

Onder de aanwezige ondernemers bleken vooral veel vragen te leven over het betalingsverkeer met Iran. Hoewel enkele tientallen Europese banken nog op reguliere basis transacties met Iran doen, wordt dit naar verwachting lastiger. De meeste banken in de EU voeren al een stringent beleid op Iran en dit wordt waarschijnlijk aangescherpt. Sommige sectoren zijn nog uitgezonderd van sancties, zoals bijvoorbeeld de land- en tuinbouw. Toch kunnen ook deze sectoren geraakt worden omdat bedrijven die belangen hebben in de VS én Iran geen risico zullen willen lopen. Verschillende Westerse bedrijven, zoals Peugeot en Renault, hebben al bekendgemaakt hun activiteiten in Iran af te bouwen.

Vervolgbijeenkomst

Omdat veel vragen nog niet konden worden beantwoord komt er deze zomer een vervolgbijeenkomst. Ook wordt gekeken hoe bedrijven die zakendoen in Iran elkaar kunnen helpen, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 6 juni 2018, 10:37
Bron: EZPress Buitenland
Categorie: Algemeen
Tags: Iran

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry