Noordzeewolken zitten zon in de weg

05/06
2018
Ook vandaag zitten we in eerste instantie tegen een grijs wolkendek aan te kijken. Het gaat wel geleidelijk opentrekken, maar de zon heeft daar even de tijd voor nodig. Morgen ziet er vrij zonnig uit.

De afgelopen tijd merken we weer goed dat we een delta aan zee zijn; het effect van de Noordzee is nooit ver weg. Met een windje vanaf zee kan het aan de stranden nog fris zijn, terwijl het landinwaarts fors opwarmt. Maar een windje van zee geeft ook het risico van binnendrijvende mist en bewolking. De junizon kan die bewolking in principe makkelijk wegbranden, maar dan moet de Noordzee niet de hele tijd nieuwe wolkenvelden het land opduwen. Zoals gisteren en vandaag het geval is.

Het ritme van gisteren
De Noordzeebewolking schuift steeds volgens een bepaald ritme het land op en af. Bekijk daarvoor ook de animatie bij dit verhaal. Druk daarvoor op de tweede afbeelding bij dit verhaal en de animatie begint te draaien. Het zijn de satellietbeelden van gisteren, vanaf de ochtend tot en met zonsondergang, in stappen van een half uur. Rond 9.00 uur zien we dat alleen Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant zijn opgeklaard (en goed ook). De rest van het land ligt nog onder een wolkendeken. Naarmate de zon kracht wint, komen er vrij willekeurig enkele gaten in de bewolking tevoorschijn, bijvoorbeeld rondom Zandvoort.

Na het middaguur heeft de zon steeds meer kracht om de wolkenlaag op te warmen en daarmee te laten oplossen. Het zuiden en midden komen in opklaringen en stapelwolken terecht. Die stapelwolken ontstaan weer door het aanwezige vocht dat door de opwarming gaat stijgen en tot wolkvorming komt. De noordelijke regio’s lukt het ook in de middag niet om uit de grijzigheid te raken. Niet dat de zon daar minder krachtig is, maar omdat de noordelijke wind continu bewolking blijft aanvoeren. Naarmate die bewolking zich zuidwaarts over het land probeert uit te spreiden, krijgt de zon wel meer tijd om die deken weg te branden. Vandaar dat het in Gelderland en Utrecht en omstreken uiteindelijk wel lukt.

In de avond: bewolking weer terug
Maar dan komt de zon lager te staan, te zien ook op de animatie. Vanuit het oosten van Europa komt de nacht op ons af. De instraling wordt minder en de bewolking vanaf zee kan weer verder oprukken. Op het laatste beeld, van 20.30 uur, is te zien dat het wolkenveld alweer de noordelijke helft van het land bedekt. In de uren die volgden, kon de bewolking wederom het hele land overschuiven. En zo begonnen we de dinsdagochtend: bewolkt. Zelfs viel er af en toe wat hele lichte motregen.

Belangrijke elementen voor dit type weer zijn de nog lage zeewatertemperaturen en de windrichting. De lage watertemperaturen leiden ertoe dat vochtige lucht gemakkelijk condenseert en een plak aan stratus vormt. De wind sluit daarbij aan door die bewolking over het land te laten schuiven. Essentieel om op dit moment van de bewolking af te komen is dus dat de wind draait, óf dat vanuit de aanvoerrichting minder bewolking wordt aangevoerd. Op het ochtendsatellietbeeld van vandaag, van 09.15 uur, is te zien dat er ten noorden van Nederland een wolkenloze zone ligt. Dat is goed nieuws. In de aanvoer zitten dus opklaringen. Die opklaringen lopen echter tegen de Waddenkust weer enigszins dicht met wolken. De noordkust blijft de hele dag dus gevoelig voor bewolking. Elders zal de zon vanmiddag de bewolking almaar verder laten openbreken en zal het zeker later vanmiddag uitermate vriendelijk ogen.

Zie en luister hier wat Jordi Bloem maandag meldde over de hardnekkige wolkenvelden.

Morgen
De wind waait morgen meer uit het noordoosten, dan uit het noorden. De Noordzee wordt daarmee buitenspel gezet. Er zijn wat ochtenmistbanken en/of nevelvelden, maar verder zal de woensdag overal (vrij) zonnig verlopen, met slechts een paar stapelwolken. De temperaturen lopen daardoor flink op, op heel wat plekken zal het 's middags 24 tot 28 graden worden, in Limburg tot en met 29 graden.

Bronnen: MeteoGroup, Eumetsat, yr.no, inzenders van foto's.

Datum: dinsdag 5 juni 2018, 12:23
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland, Leiden, Limburg, Noord-Holland, Noordelijke, Utrecht, Zandvoort, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry