Geblokkeerde situatie houdt ons in zomerweer

04/06
2018
Vanaf begin mei is Nederland volop de zomer ingedoken, met hoge temperaturen en over het algemeen veel zonneschijn. Er kwamen later in de maand ook bij tijden buiengebieden langs, maar over het algemeen bleef het (zeer) warm voor de tijd van het jaar. Deze warmte wordt teweeggebracht door een geblokkeerde luchtdruksituatie. Die situatie houdt het in Portugal en Spanje koel en buiig en bij ons hoogzomers. Althans, deze week nog.

Dat de afwijkingen ten opzichte van normaal groot zijn, is ook te zien op de kaarten van de ‘Climate Reanalyzer’. In figuur 1 staat de temperatuurafwijking van vandaag, maandag 4 juni. De roodoranje zones in Europa zijn duidelijk te zien. Het is een groot gebied met bovennormale temperaturen, waaronder de Britse eilanden, de Benelux, Frankrijk, Duitsland, de Alpen, Italië, Zuid-Scandinavië en geheel Oost-Europa. En dus ook opvallend: Portugal en Spanje zitten duidelijk onder normaal. Deze temperatuurverdeling heerst al meerdere weken achtereen. In figuur 2 hebben we de vorm van de blokkade ingetekend. Lagedrukgebieden met noordwestelijke winden, bevinden zich aan de zuidwestzijde van Europa en in het noordoosten. De hele zone ertussenin heeft juist veelal zuidelijke tot zuidoostelijke winden (al dan niet alleen in de hogere luchtlagen), met aanvoer van warmte.

Deze constellatie houdt al geruime tijd aan en lijkt ook deze week nog niet van wijken te weten. In Spanje en Portugal trekt de volgende bel met kou, in de hogere luchtlagen, voorbij, en blijven er buien vallen. Dat is geheel tegen de klimatologie in. Sterker nog, de thermometers in het zuiden en zuidoosten van Spanje hebben nog nauwelijks de 30 graden aangetikt. En we zitten al in juni. En ook gisteren zijn er weer vele hevige buien gevallen, in Valencia viel binnen zes uur ruim 100 millimeter. Lees over de overlast die al die neerslag veroorzaakt, het verhaal van gisteren.

Vastzittende weersituaties
Wel vaker komen lang voortdurende weerssituaties voor. Bekend is nog die van juli 2006. Het was een stikhete maand met maar liefst twee hittegolven. De eerste hittegolf duurde zeven dagen, de tweede maar liefst zestien. In figuur 3 tonen we de weerkaart van zondag 2 juli 2006, middenin de eerste hittegolf. Wei goed kijkt ziet dat een groot deel van Europa enorm warm is, maar dat aan de westzijde en langs de oostkant een killere luchtstroom aanwezig is. Ook hier is de omega van een blokkade dus te zien.

Een warme stroming wil niet gelijk zeggen dat het neerslagloos is. In onze omgeving zijn er geregeld buiengebieden vanuit Duitsland en Frankrijk binnengetrokken. Een paar van die buiengebieden hadden hun oorsprong helemaal in Spanje. De restanten van die buienzone schoven noordwaarts en werden door de in Nederland aanwezige warmte in de loop van de dag weer opgepookt.

En volgende week?
De huidige hardnekkige luchtdrukverdeling lijkt na deze week toch op de schop te gaan. Meerdere berekeningen laten de straalstroom, die momenteel ver noord over Europa loopt, meer invloed krijgen op onze breedtegraad. Daarmee zou de serieuze warmte onze omgeving verlaten en kunnen storingen vanaf de oceaan ons gemakkelijker bereiken (die gaan nu vooral over Portugal en Spanje). Veel is nog onzeker, maar we houden u de komende tijd op onze website uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen!

Bronnen: MeteoGroup, Climate Reanalyzer, Wetterzentrale.

Datum: maandag 4 juni 2018, 11:49
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Valencia, Venezuela

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry