Scandinavië in zomerse sferen

02/06
2018
De jaarlijkse vakantiebestemming wordt door veel mensen sterk beïnvloed door het weer. Landen met veel zon en hoge temperaturen zijn in trek, mede doordat het weer in ons eigen land vaak wat grilliger en minder warm is. Vooral de landen rondom de Middellandse Zee doen het eigenlijk altijd wel goed, met daar meestal de hoogste temperaturen en de meeste zonneschijn. Dit jaar is dat tot nu toe anders. Spanje, Portugal, Zuid-Frankrijk, de Alpenlanden en noordelijk Italië vertoeven al de hele lente in relatief koele lucht en het is er zeer wisselvallig. Het zonnige en warme weer bevindt zich al wekenlang veel noordelijker; in onze eigen omgeving, maar vooral in Scandinavië.

De atmosfeer is eigenlijk al vanaf de aprilmaand geblokkeerd. Gisteren is er in deze rubriek al een zeer uitgebreid artikel geschreven over alle records die er de afgelopen weken en zelfs maanden in ons land zijn gebroken, maar dat geldt ook voor de landen om ons heen. Tot in zuidelijk Scandinavië.

Geblokkeerd
De vaste plek voor een hogedrukgebied was de afgelopen weken, en is nog steeds Scandinavië. Bij ons resulteerde dat vaak in een oostelijke wind, waarmee droge en warme lucht werd aangevoerd, wat vervolgens leidde tot stralende lentedagen en zelfs weken met veel zon en zomerse tot regionaal zelfs tropische temperaturen. Lagedrukgebieden bevonden zich relatief vaak ten zuiden van ons, met in de centrale en zuidelijke delen van Europa dan ook het wisselvallige en minder warme weer.

Op de grens
Wij bevonden ons steeds een beetje op de grens, waarbij wij na een zonnige en warme dag in die onstabiele lucht en met een oostelijke stroming ook geregeld enkele stevige onweersbuien vanuit het zuidoosten over ons heen kregen, met regionaal wateroverlast en flink wat schade.

Oslo recordwarm
In de zuidelijke en centrale delen van Scandinavië echter niets van dat. Onder invloed van de hogere luchtdruk bleven storingen daar ruim op afstand en is het er al wekenlang bijzonder droog, zonnig en warm. Net als bij ons verliep de meimaand in bijvoorbeeld de Noorse hoofdstad Oslo recordwarm. Het oude record stond al 71 jaar, met 14,4 graden in 1947, en werd dit jaar dus gebroken, met een gemiddelde temperatuur in mei van 14,5 graden.

Tropische waarden
Ook in Zweden werden talrijke records gebroken in de afgelopen meimaand en was het de warmste meimaand ooit. Op sommige dagen werd het er zelfs ruim 30 graden en dat is voor Scandinavische begrippen in de lente zeer bijzonder. Afgelopen woensdag werd het in Gotenburg bijvoorbeeld nog 31,1 graden en ook vandaag (zaterdag) staan er weer tropische temperaturen in de verwachting voor zowel zuidelijk Zweden als Noorwegen, en Denemarken.

Lange daglichtperiode
In noordelijk Europa gaan ze nu geleidelijk naar de langste daglichtperiode. In Lapland is het in de maanden juni en juli het gehele etmaal licht. Daar is het met een westelijke stroming rondom dat hogedrukgebied overigens wel iets minder fraai weer. Er worden daar buien vanaf de Noorse Zee aangevoerd, bij maximumtemperaturen rond 5 graden. Iets zuidelijker, in bijvoorbeeld Stockholm, komt de zon in deze maand al rond half 4 ’s nachts op en gaat dan rond tien uur ’s avonds pas weer onder. De zon schijnt dan ook al wekenlang vele uren en het is er inmiddels bijzonder droog.

Drinkwatertekort
In grote steden, waaronder Oslo, wordt dan ook gewaarschuwd voor een mogelijk drinkwatertekort. In het afgelopen erg warme weekend werd er meer water gebruikt dan voor dat moment voorradig was. Het bewateren van tuinen en perken werd afgelopen maandag dan ook tijdelijk verboden uit angst voor een drinkwatertekort. Erg bijzonder, als je je bedenkt dat ze na een winter met recordhoeveelheden sneeuw, slechts enkele maanden geleden nog druk maakten over waar ze met al het smeltwater heen zouden moeten.

Lange termijn
De zon- en warmteliefhebbers waren de afgelopen tijd dus het beste af in het noorden van Europa en ook op de langere termijn lijkt deze verdeling nog even stand te houden. Wisselvallig en minder warm in het zuiden en zuidwesten van Europa, tegenover stralend en (zeer) warm in het noorden met daar de aanhoudend hogere luchtdruk.

Aanhoudend zomers
Ook in onze omgeving lijkt er op de iets langere termijn dus weinig te veranderen. Na een tijdelijk dipje, met wat meer bewolking en iets lagere maximumtemperaturen, stijgt het kwik de komende dagen landinwaarts weer tot zomerse waarden en is er flink wat ruimte voor de zon. Wel kan er later in de week opnieuw een lokale regen- of onweersbui vallen. In de centrale en zuidwestelijke delen van Europa blijft het immers nog wat wisselvallig…

Datum: zaterdag 2 juni 2018, 14:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Portugal, Spanje, Stockholm, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry