Hagelschade

31/05
2018
Al weken hebben we last van zogenaamde Code geel en Code oranje buien. Niet overal, veelal is het regionaal. De meeste schade wordt veroorzaakt door water. Op opvallend veel plaatsen laten hoosbuien zoveel water in korte tijd achter dat straten blank komen te staan. Dat heeft niet alleen te maken dat er in korte tijd heel veel regen valt, maar ook in veel gemeenten er nog steeds te veel steen en asfalt aanwezig is, waardoor het water niet snel genoeg kan wegzakken. Soms komt het ook in huizen en dan moet de brandweer eraan te pas komen. Met name afgelopen dinsdag was het raak. De hulpdiensten hadden het dinsdagavond net zo druk als tijdens een jaarwisseling. Verzekeringsmaatschappijen worden platgebeld en zijn zeker nog weken druk om alle schade af te handelen.

Stormschade en bliksemschade

Gisteren hebben het ook over schade door wind gehad. In Overijssel veroorzaakten valwinden lokaal stormschade. Bomen werden met wortels en al uit de grond gerukt. Gelukkig zijn er geen persoonlijke slachtoffers gevallen. Vrijwel dagelijks zijn er ook melding van blikseminslag. Door bliksem is brand mogelijk en wordt schade aangericht aan elektrische apparaten.

Brabantse mega-hagelstenen in 2016

Er is ook veel schade door hagel. Met name de land- en tuinbouw zijn de afgelopen weken flink getroffen. Ook hier betreft het lokale schade. Sinds 16 mei is vooral het zuiden van ons land getroffen door hagel. De afgelopen tijd kwamen er meer dan 60 meldingen van telers binnen wiens percelen tussen de 30 en 80 % zijn verhageld. Die teeltregio is vorig jaar ook al zwaar getroffen. Vooral telers in Zeeland en Limburg maken melding van schade. Ook vanuit Brabant, Gelderland, Flevoland en Utrecht wordt hagelschade aan fruit gemeld. En in 2016 was het helemaal raak. In de omgeving van Someren, Asten en Deurne, in het zuidoosten van Brabant, vielen op 23 juni 2016 hagelstenen ter grootte van tennisballen uit de lucht! Echte ijsballen, die voor miljarden euro’s aan schade veroorzaakten met name in de glastuinbouw. Sommige telers zijn nog steeds bezig met de nasleep van de hagelschade. Afgelopen dinsdag kwamen er hagelstenen met een doorsnede van 3 centimeter uit de lucht. In Zeeland, Gelderland en ook in Flevoland en Utrecht veroorzaakte de hagel enorme schade bij fruittelers. Pruimen, appels en peren zijn vroeg in het groeiseizoen beschadigd en nu al niet meer bruikbaar voor consumptie. Ook in Duitsland, België, Frankrijk en Spanje heeft de landbouw het deze maand zwaar te verduren. Nu al wordt gesproken van een rampzalig jaar voor de telers.

Droogte

Niet alleen hagel veroorzaakt schade, op sommige plaatsen is het op dit moment veel te droog. Tijdens zonnig en warm weer verdampt er veel meer regen dan dat erbij komt. Op sommige plaatsen wordt het druk beregend.

3 centimeter

Ook vandaag en morgen kunnen lokaal buien vallen met hagel. Potentieel kunnen dat stenen zijn met een doorsnede vergelijkbaar met afgelopen dinsdag, 2 tot 3 cm. Waar de hagel naar beneden komt, is onvoorspelbaar. In warme en vochtige lucht ontstaan in de loop van de dag weer zware onweersbuien. Een zware onweersbui kan gepaard gaan met hagel.

Hagelkanonnen

Hagelkanonnen, sommige fruittelers geloven er nog steeds heilig in… Hagelkanonnen produceren om de paar seconden een verschrikkelijke knal van 140 dB. De geluidsgolven zouden de hagelstenen versplinteren in kleine deeltjes die minder schade veroorzaken dan grotere hagelstenen. De schokgolven zijn volgens de fabrikanten effectief tot op een hoogte van 15 kilometer. De wetenschappelijke wereld is er echter niet van overtuigd. Tijdens onweer is er immers 1 geluidbron die nog veel eer lawaai maakt, namelijk de donder. Als de donder niet in staat is om de hagelstenen te splijten, hoe zou een klein hagelkanon dat dan wel kunnen? Een zware hagelbui gaat dikwijls gepaard met een valwind (zie verhaal gisteren). De luchtkolom die soms met 100 km naar beneden komt houdt het geluid vanuit het hagelkanon grotendeels tegen. Hagelnetten houden een deel van de hagel tegen. Het best is natuurlijk op een goede hagelverzekering af te sluiten….

Bronnen: MeteoGroup, gfactueel.nl, ons weerkanaal

Datum: donderdag 31 mei 2018, 13:43
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Asten, Deurne, Duitsland, Flevoland, Frankrijk, Gelderland, Huizen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Someren, Spanje, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry