Weekoverzicht Defensieoperaties

30/05
2018
De mortiergroep van de langeafstandsverkenningseenheid in Mali is gecertificeerd voor het gebruik van 81 mm mortieren. Het meer dan 7 maanden durende schietverbod is daarmee voor de eenheid opgeheven. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 23 tot en met 29 mei 2018.

Militairen zijn klaar om een 81mm-mortier af te schieten tijdens wedstrijd om de Menno van Coehoornbokaal 2016.

Het schietverbod werd vorig jaar afgekondigd nadat de prestaties van het wapen bleken af te wijken. Dat was het gevolg van drukverlies tijdens het droppen van mortieren in de schietbuis. Ruim een week geleden werd de mortiergroep van de Nederlandse NAVO-bijdrage in Litouwen om dezelfde reden opnieuw gecertificeerd.

Een Nederlandse F-16 krijgt kerosine (september 2015).

Midden-Oosten

Nederlandse F-16’s vielen ter ondersteuning van grondtroepen bij 2 missies ISIS-hoofdkwartieren aan. Dat gebeurde in de omgeving van Abu Kamal en Hajin in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië.

De jachtvliegtuigen ondersteunden de grondtroepen de afgelopen week tijdens 8 missies. Bij 2 daarvan werden wapens ingezet. Nederland neemt boven Irak en Oost-Syrië in coalitieverband deel aan de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

Militaire instructeurs in Irak leren Koerdische strijders gebieden te beveiligen. Daarbij staan onder meer wapenhandelingen, medische verzorging, oorlogsrecht en civiel-militaire samenwerking op het programma. Door de coalitie opgeleide instructeurs verzorgen zelf ook al een deel van de opleiding.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Noorse medici.

Zr. Ms. Holland voerde met de Costa Ricaanse kustwacht een patrouille uit.

Lopende operaties buitenland:

Patrouilleschip Zr. Ms. Holland, met een NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord, is stationsschip in het Caribisch gebied. Het voerde met de Costa Ricaanse kustwacht een patrouille uit. De samenwerking is van bijzondere waarde, want Costa Rica is een belangrijke partner bij het promoten van het verdrag van San José. Dit zorgt voor een snellere en betere coördinatie bij drugbestrijding in de Caribische Zee, de Golf van Mexico en een deel van de Atlantische Oceaan. Na het gezamenlijk optreden, zette het patrouilleschip weer zelfstandig haar taken op het gebied van kustwacht en counter-drugsoperaties voort in het Caribische gebied. Ook is het schip voorbereid op het verlenen van humanitaire hulp bij natuurrampen. Het orkaanseizoen in de regio begint officieel op 1 juni 2018. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif. Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze zogenoemde vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven. Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan deze VN-missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken. Nederlandse militairen maken deel uit van de enhanced Forward Presence. De aanwezigheid van de multinationale NAVO-eenheid in Litouwen toont de solidariteit met de bevolking van Litouwen. Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Burkina Faso en Niger. Operaties/acties binnenland:

De marine, land- en luchtmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 35 explosieven onschadelijk. Defensie zette militaire duikteams in bij de zoektocht naar 2 vermiste duikers in Zeeland. Defensie leverde observatiecapaciteit bij de Memorial Day te Margraten.

Datum: woensdag 30 mei 2018, 09:42
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Burkina, Costa, Costa Rica, Irak, Litouwen, Mali, Mexico, Niger, Soedan, Turkije, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry