Warmterecords en Code geel buien

27/05
2018
Heeft U afgelopen nacht ook niet kunnen slapen omdat het zo warm was? Het was de allerwarmste meinacht sinds het begin van de metingen. Het zoveelste warmterecord in deze bijzondere maand. Warm, maar verre van stabiel. Afgelopen week vielen op diverse plaatsen hoosbuien die lokaal wateroverlast veroorzaakten...

Het regent warmterecords…

Het regent records deze meimaand. Tom van de Spek schreef afgelopen week in zijn verhaal “warmterecords in de maak” al over dat mei 2018 zeer waarschijnlijk de allerwarmste meimaand gaat worden. Met de waarnemingen van gisteren meegeteld, komt de gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt uit op 16.5 graden. Een verpulvering van het oude record uit 2008. Toen werd het gemiddeld 15.7 graden. April en mei 2018 tezamen zijn ook recordwarm. En dan nog het record van het grootste aantal zomerse dagen. De teller staat voor mei met vandaag erbij op 10. Daar komen er waarschijnlijk 3 of 4 bij (woensdag zou tegen kunnen vallen...) Meer dan de 12 dagen van mei 1992 en 2000. Ook de lente van 2018 gaat de klimaatboeken in met een fors record aan zomerse dagen, waarschijnlijk komen we uit op 16! Afgelopen nacht kwam daar nog een bijzonder record bij, namelijk de hoogste minimumtemperatuur in mei. In De Bilt werd het niet koeler dan 18.3 graden. Het oude record komt uit 2012, toen daalde de temperatuur in de nacht van 24 mei naar 16.9 graden. Overigens moeten we nog even tot vannacht wachten voor bevestiging van het record.... In Vlissingen bleef het kwik afgelopen nacht zelf op 19.2 graden steken (oude record stond op 24 mei 1920, bijna 100 jaar geleden met 18.3 graden).

Net niet tropisch

Tropische temperaturen van 30 graden hebben we nog niet gehad in deze meimaand met zomerse allure. Vorig jaar wel. Precies een jaar geleden werd het in De Bilt 31.7 graden en werden in het zuiden van het land kwikstanden van 33 graden gemeten. De records hierboven genoemd hebben we vooral te danken aan lange perioden met zomerse, maar geen tropische temperaturen. Gisteren werd het in Lelystad 29.7 graden, dus net geen 30 graden. Dat Lelystad al meerdere keren met de hoogste maximumtemperatuur uit de bus komt heeft waarschijnlijk te maken met dat het weerstation daar nabij een grote zandvlakte ligt (vanwege de uitbreiding van vliegveld Lelystad?) Boven de droge zandgrond kan de temperatuur net iets hoger oplopen dan in de omliggende omgeving. Er is namelijk geen energie nodig voor verdamping van vocht. Ook vandaag zal de eerste tropische temperatuur in ons land dit jaar net niet worden gehaald. In het midden en zuiden waar de lucht het warmste is, hangt met wat meer bewolking en kunnen in de loop van de middag en avond lokaal onweersbuien ontstaan. Morgen, maandag, is de buienkans minder groot, is er meer zon en kan het wel tropisch warm worden. Dat is dan voor het eerst dit jaar!

Code geel buien

Rondom een hoogtelaag boven de Golf van Biskaje en het Iberisch schiereiland wordt bij ons met een zuidoostelijke stroming warme en onstabiele lucht aangevoerd. Vanochtend ontstonden er in Gelderland, Zeeland en vooral boven het Westland in Zuid-Holland een paar buien. Geholpen door de hoge temperaturen vanmiddag zullen deze buien zich verder gaan ontwikkelen. Bovendien ontstaan er boven België een aantal buien. Deze buien trekken in de avonduren de grens met ons land over. Vooral in de zuidelijke provincies is het vanmiddag en vanavond verstandig om de radar in de gaten te houden. De buien kunnen net zoals afgelopen week lokaal veel water loslaten omdat de treksnelheid gering is. Wellicht dat we vanavond in het late journaal weer beelden kunnen zien met ondergelopen kelders. Waar de buien zullen precies vallen, is op dit moment niet te zeggen. Buien kunnen ook gepaard gaan met hagel, onweer en windstoten (tot maximaal 60 km per uur).

Plaknacht

Komende nacht doven de buien weer uit. In het zuiden en midden van het land wordt het wederom een plaknacht, op sommige plaatsen blijft de temperatuur op 18 of 19 graden steken, zeker in de steden (door te veel stenen en te weinig groen).

Eerste tropische temperaturen in 2018

Morgen wordt wellicht de eerste dag in 2018 met lokaal tropische temperaturen. Dertigers zijn mogelijk in het zuidoosten en oosten van het land. Net zoals de afgelopen dagen zijn er flinke zonnige perioden. In de loop van de middag en avond zullen stapelwolken in het zuiden en oosten zeer lokaal uitgroeien tot een stevige bui. In verhouding met vandaag zullen er minder buien vallen en is er meer ruimte voor de zon. Overigens kan zo’n bui ook morgen weer een "Code geel bui" zijn, met veel water en onweer. Buien met extreme windstoten of windhozen verwachten we niet, wegens gebrek aan windschering.

Code geel weekje

Dinsdag tot en met vrijdag blijft het warm en onstabiel met dagelijks de vorming van lokale "Code geel" buien met potentieel veel water en onweer. Afhankelijk van de hoeveelheid zon/bewolking blijft de temperatuur de laatste dagen van deze bijzonder meimaand hoog. Wellicht zal het richting de maandwisseling iets minder warm worden (maar dat is kijkend naar de pluimgrafiek nog uiterst onzeker).

Bron: MeteoGroup en ons Weerkanaal

Datum: zondag 27 mei 2018, 12:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Flevoland, Gelderland, Lelystad, Utrecht, Vlissingen, Westland, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry