Verwachting orkaanseizoen 2018

26/05
2018
Voor de Atlantische en Caribische Zee start het orkaanseizoen op 1 juni en loopt tot en met 30 november. De piekmaanden zijn in de late zomer. Het zeewater is dan het warmst waardoor augustus en september over het algemeen de meeste orkanen opleveren. Ondanks dat tropische storm Alberto er nu vroeg bij is, is het niet extreem vroeg. Sinds dinsdag trekt Alberto al over de Caribische Zee, waar hij op woensdag eventjes aan land is gegaan in Belize en Mexico. Inmiddels heeft Alberto een bocht gemaakt naar het oosten en is zo vrijdag weer boven warm zeewater terechtgekomen. Afgelopen nacht trok Alberto precies tussen het Mexicaanse Yucatan en de westkust van Cuba door, en zoekt nu verder zijn weg naar het noorden over de golf van Mexico.

Het zeewater in de Caribische Zee is momenteel zo’n 28 graden. De verwachting is dat Alberto de komende dagen noordwaarts trekt, over de Golf van Mexico. Daar is het zeewater ook rond de 28 graden. Genoeg voeding en vocht voor handen om zich verder te ontwikkelen. Het is dan ook niet vreemd dat Alberto in de afgelopen 24 uur van status veranderd is. Van potentiele storm naar subtropische storm. De volgende classificatie zou een orkaan categorie 1 zijn. Volgens de verwachting van het NOAA is dat nog niet uitgesloten, er zijn enkele modelberekeningen die aangeven dat Alberto een orkaan zou kunnen worden voordat hij (opnieuw) land bereikt in waarschijnlijk de staten Mississippi of Alabama. Vooralsnog is de meest waarschijnlijke verwachting dat Alberto aan land gaat met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. En vervolgens snel afzwakt tot een tropische depressie.

Risico op overstromingen
Zoals bij zoveel (sub)tropische stormen, is de wind niet het grootste probleem, maar juist de vele regen. Op het satellietbeeld zie je duidelijk de afmetingen van het systeem, waardoor veel landen de effecten er van (gaan) voelen. Zoals Belize, Cuba, Mexico en de komende dagen ook het zuiden van de Verenigde Staten. Ook zijn er waarschuwingen uitgegeven voor stormvloed risico’s.

Verwachting orkaanseizoen
Alberto is de eerste storm die dit jaar een naam krijgt. En het seizoen is nog niet eens officieel begonnen. Hoeveel gaan er nog volgen? Het NOAA maakt elk jaar een verwachting van het komend orkaanseizoen. De huidige verwachting is dat het komende seizoen 75% kans geeft op een normale, of net boven normale orkaan activiteit. Het blijft echter een complexe wetenschap. Afgelopen jaar was de verwachting dat het seizoen iets boven normale activiteit zou opleveren, maar niet extreem. Achteraf bleek het seizoen één van de meest extreme en verwoestende orkaanseizoenen. Denk maar aan Harvey, Irma en Maria. De condities waren toen ‘ideaal’ met hoge zeewatertemperaturen en weinig windschering.

Alberto’s ontwikkeling
Momenteel is er wel sprake van windschering, waardoor Alberto zich niet zo goed kan organiseren. Wind op grotere hoogte voorkomt dat het kernpunt aan de grond zich op dezelfde locatie bevindt als op grotere hoogte. Het systeem wordt enigszins uit elkaar geblazen. Zo kan zich bijvoorbeeld niet goed een mooi oog vormen. Feit blijft wel, dat de huidige koers van Alberto een versterking gaat opleveren. Boven de Golf van Mexico, boven het warme zeewater, zal Alberto in kracht toenemen. Volgens het ECMWF gaat de kerndruk dalen tot rond 990 hPa, voordat Alberto aan land gaat. Het levert een pittiger windveld op, en rondom de kern circuleert tegen die tijd een nóg uitgestrekter regengebied dan dat we nu al zien. Zo zet Alberto de start van het orkaanseizoen op de kaart.

Bron: MeteoGroup, NOAA en ons weerkanaal

Datum: zaterdag 26 mei 2018, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Belize, Cuba, Mexico, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry