Regionaal 30 graden

25/05
2018
In april dit jaar kwamen we er lokaal al een keertje heel dichtbij. In Lelystad werd het op 19 april met een zuidoostenwind 29,6 graden, dus afgerond 30 graden, maar officieel nog geen tropische waarde. Daarvoor moet het tenminste 30,0 graden of meer zijn en dat lijken we zaterdag en ook de komende dagen regionaal te gaan halen.

Al een behoorlijke periode is het zomers in het land, met landinwaarts vrijwel dagelijks temperaturen tot rond 25 graden, flink wat zonneschijn en vooral in het midden en zuiden van het land soms een stevige regen- of onweersbui. Het noorden ontspringt voor wat de buien betreft steeds een beetje de dans en daar is het regionaal dan ook gortdroog.

Zomerse tot tropische warmte
De komende tijd lijkt er weinig aan het luchtdrukpatroon in onze omgeving te veranderen. De hogere luchtdruk blijft ten noorden van ons en de lagere luchtdruk vinden we vooral boven de centrale en zuidelijke delen van Europa. Er blijft daartussen bij ons een oostelijke wind waaien, wat betekent dat het zomerse weer nog even aanhoudt. Dit weekend schijnt de zon volop en is het grotendeels droog. Pas later op zondag valt weer een lokale regen- of onweersbui. De maximumtemperatuur gaat nog iets verder omhoog ten opzichte van de afgelopen dagen, met zomerse waarden op de stranden en regionaal tropische hitte in het binnenland, ofwel 30 graden.

Hittegolf
Tot een officiƫle, ofwel landelijke, hittegolf lijkt het vooralsnog niet te komen, want daarvoor moet het op 5 achtereenvolgende dagen 25,0 graden of meer zijn en op tenminste 3 daarvan moet het 30,0 graden of meer zijn, en dat lijkt niet het geval te zijn. Zeer lokaal zou het in het zuidoosten op regionaal misschien net mogelijk zijn, maar dan zou de zondag nog net een graadje warmer moeten uitpakken dan verwacht. Wie weet!

Hittegolf in mei
Een landelijke hittegolf in mei is een unicum. Het is sinds 1901 slechts 1 keer voorgekomen. In 1922 was het in de periode van 21 tot en met 25 mei erg warm, met toen 5 zomerse dagen, waarvan 3 opeenvolgend tropisch. De hoogste temperaturen werd toen op 24 mei bereikt, met 32,8 graden in De Bilt. In Vlissingen werd het die dag nog warmer, namelijk 34,9 graden.

Vorig jaar net niet
Tot een regionale hittegolf in de meimaand kwam het tot nu toe alleen in 1976 en 1998. Vorig jaar, 2017, zaten we er ook vooral in het zuidoosten van het land dichtbij, maar is het uiteindelijk toch niet zover gekomen. In een reeks warme dagen, kwam het aan het einde van de maand op enkele officiƫle weerstations (waaronder Ell en Eindhoven) wel tot meerdere zomerse dagen en 3 tropische dagen, maar gooide een net iets minder warme dag, met maximumtemperaturen net onder 25 graden, roet in het eten.

Zon en droogte
Dat het zo warm kan worden, heeft vooral te maken met de aanvoer van hele warme lucht vanuit het oosten tot zuidoosten van Europa, maar ook met de grote hoeveelheid zonneschijn en de relatief droge grond. Normaalgesproken is het in deze tijd van het jaar zelfs nog iets droger, maar ook nu is de droogte regionaal al nijpend aan het worden. Juist omdat de toplaag van de bodem met de verwachte zeer hoge temperaturen in combinatie met over de hele dag genomen 12 tot 14 uur zonneschijn maximaal kan uitdrogen, kunnen de luchttemperaturen gemakkelijker gaan pieken. Naarmate de droogte toeneemt, zal er minder vocht kunnen verdampen en wordt een groter deel van de zonne-energie gebruikt om de grond, en daarmee ook de lucht, op te warmen.

Zonkracht
De zon schijnt dit weekend dus volop en is inmiddels behoorlijk sterk. De komende dagen wordt een zonkracht van 6 verwacht, wat betekent dat je na 15 tot 25 minuten onbeschermd in de zon al roodkleuring kunt verwachten, afhankelijk van je huidtype. In het zuiden van het land is de zonkracht rond het middaguur zelfs 7 en dan kun je na 10 minuten in de volle zon al verbranden. Dinsdag wordt in het hele land bij onbewolkt weer zonkracht 7 verwacht.

Datum: vrijdag 25 mei 2018, 12:05
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Eindhoven, Flevoland, Lelystad, Noord-Brabant, Utrecht, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry