Erekoorden voor dapper optreden na verkeersongeluk

24/05
2018
Het is 9 november wanneer 2 marine-militairen in het Engelse Devon zwaar gewonde inzittenden van een over de kop geslagen auto te hulp schieten. Door adequate medische hulpverlening, ook nog eens tijdens bar weer, konden beide mannen de slachtoffers veilig aan de hulpdiensten overdragen. Volgens de Britse politie hadden de gewonden het ongeluk zonder het doortastende optreden niet overleefd. Vandaag werden adjudant Joop Poel en marinier 1 Thomas de Gier daarvoor onderscheiden met het marine Erekoord.

Adjudant Joop Poel (li) en marinier 1 Thomas de Gier.

Dat gebeurde op Maritiem Vliegkamp De Kooy. Daar werd vandaag ook een speciale erewand onthuld met alle namen van moedige leden van de Marine Luchtmachtdienst (MLD). Zij ontvingen de hoogste militaire dapperheidsonderscheidingen en staan op een officiële lijst van het Kapittel. Onder hen oud-officier-vlieger en zeewaarnemer André Hissink. Hij ontving het Vliegerkruis op 21 december 1944 en was nu betrokken bij de onthulling.

Oud-officier-vlieger en zeewaarnemer André Hissink na de onthulling van de erewand

De MLD kent een roemrijke geschiedenis. Duizenden mensen hebben hun leven te danken aan evacuaties en search and rescue-acties door de eenheid. Wat veel mensen niet weten is dat er is gestreden voor de vrijheid van het Nederlandse volk en die van bondgenoten. Daarvoor bracht de MLD hoge offers. Dat getuigt de gedenkrol met 623 namen van MLD’ers die bij gevechtsacties of trainingen het leven lieten.

Wat de MLD niet wil vergeten is dat militairen met gevaar voor eigen leven, de strijd voor vrijheid zijn blijven voortzetten. Om die helden te eren maakte het huidige MLD-personeel de erewand.

Datum: donderdag 24 mei 2018, 18:02
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Helden, Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry