Het is ook nooit goed!

24/05
2018
Zoals altijd, is MeteoGroup op zoek naar mooie weerwoorden om weersituaties aan te duiden. Bij een oproepje op Facebook kwam er van alles voorbij. En zo blijkt maar weer dat de typische zonnige en warme dagen niet door iedereen gewaardeerd worden.

Zomers warm wordt het, lokaal krijgen we zelfs tropische dagen! Een groot deel van ons land krijgt gemiddeld 2 tot 5 tropische dagen per jaar, aan zee iets minder, in Limburg iets meer. Meestal vallen die tropische dagen echter in de zomer, en mei is nog een lentemaand. Toch is het geen uitzondering dat het al vroeg in het jaar zo warm kan worden. Het is zelfs al eens in april tropisch warm geworden, in het jaar 1986 in Limburg.

Droge maanden
De lentemaanden zijn de droogste maanden van het jaar. Vaak wordt er dan ook veel geklaagd over het droge weer, waarbij agrariërs razend druk zijn met het beregenen van de gewassen. April verliep echter relatief nat en ook deze week hebben we te maken met fikse buien. Lokaal valt heel veel neerslag, waarbij de net gezaaide gewassen compleet wegspoelen. Andere plaatsen ontlopen af en toe de buien en daar hebben de ontkiemde zaadjes moeite om door de droge toplaag heen te breken.

Overproductie asperges

Het uitzonderlijk warme en zonnige weer zorgt er ook voor dat de asperges uit de grond vliegen. Het steken, sorteren en schoonmaken is grotendeels handwerk, waardoor er op de aspergeboerderijen nu veel meer manuren nodig zijn. Veel meer opbrengst levert het echter niet op, want de prijzen zijn erg laag. Niet zo gek natuurlijk, met zoveel asperges op de markt. Helaas leidt het er wel toe, dat de lagere kwaliteit momenteel te weinig opbrengt voor verkoop. Dus wat eigenlijk een prima product is, kost de boer nu alleen maar geld. Daardoor komen de lagere klasse asperges nu niet eens meer op de markt terecht, erg zonde.

Uit de droom helpen
Een landelijke hittegolf komt er niet en een lokale hittegolf is ook nog maar de vraag. Voor een landelijke hittegolf heb je in De Bilt 5 dagen op rij met 25 graden of meer nodig, waarvan 3 dagen met minimaal 30 graden op de thermometer. Dat gaat ‘m niet worden. Maar in Limburg en Oost-Brabant verschijnt dit weekend en maandag wel af en toe eens de 30 graden. Dat het dan ook drie keer gebeurt op dezelfde plaats, is tot nu toe nog vrij onwaarschijnlijk.

Stadse hittegolf
Maar met onze hitte-eilanden zoals de grote steden, zien we dat de temperatuur vaak graden hoger uitkomt dan op de weerstations. De weerstations staan in open veld, terwijl er in de stad, vanwege alle stenen, veel meer warmte opgebouwd wordt. We noemen dit in de weerkamer ook weleens gekscherend: Netatmo-hittegolven. Veel mensen hebben zelf een klein weerstation in de achtertuin staan (of op het balkon!) en vaak is dit weerstation van het merk Netatmo. Via dit openbare netwerk kun je zien dat de metingen van weerstations in grote steden vaak een stuk warmer uitvallen dan de officiële waarnemingsstations van het KNMI. Mocht je in de stad wonen, krijg je dit weekend dan ook te maken met een achtertuinhittegolf ofwel een stadse hittegolf!

Bron: MeteoGroup en ons weerkanaal

Datum: donderdag 24 mei 2018, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Limburg, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry