Warmterecords in de maak

23/05
2018
De meteorologische lente duurt nog ruim een week, maar desondanks is het nu al vrijwel zeker dat dit seizoen een aantal warmterecords gaat opleveren, dit met de weersverwachting in het achterhoofd. Slechts als die verwachting de plank volledig gaat misslaan (het blijft véél kouder dan verwacht), sneuvelen die warmterecords niet. Aangezien die records, zoals het nu lijkt, niet nipt worden verbroken, is er namelijk ook nog wel wat marge richting de koele kant. We sommen die mogelijke records hieronder op, maar beginnen met die verwachting voor de komende dagen.

Nieuwe lente uitbarsting van zomerse allures

Naar het zich laat aanzien, blijft de luchtdruk minstens tot het eind van deze maand hoog boven Scandinavië en in het zeegebied tussen Noorwegen en IJsland. Tegelijkertijd blijft de luchtdruk relatief laag boven centraal Europa, waarbij kleine kerntjes van lage luchtdruk en/of vores van lage druk zich soms tot over onze omgeving weten uit te breiden. Hierdoor blijft de wind veelal in de oosthoek en wordt er warme lucht aangevoerd. De lagedrukgebiedjes zorgen er wel voor dat het niet stabiel is. Op meerdere dagen gaan zich regen- en onweersbuien ontwikkelen en is het uitgesproken zwoel, waarbij ook de nachttemperaturen hoog zullen uitpakken. Wellicht levert het aankomende weekend de meeste zonneschijn en de hoogste temperaturen op, lokaal kan zondag in het zuidoosten van het land de 30 graden worden aangetikt. Wat betekent dat voor de records?

Warmste mei

Als we op basis van de verwachting een schatting maken van de gemiddelde etmaaltemperatuur van de resterende meidagen, dan komt de gemiddelde maandtemperatuur voor de hele maand mei in De Bilt uit op 16,2 graden. Dat zou dan goed zijn voor een eerste plaats, met zelfs nog enige marge, want sinds 1901 was mei 2008 de allerwarmste met 15,7 graden gemiddeld. We hebben zelfs dus nog een halve graad speling!

Warmste april en mei tezamen

Het warme weer duurt echter al langer. April van dit jaar kwam op de 4e plaats terecht van warmste aprilmaanden sinds 1901, met 12,2 graden gemiddeld in De Bilt. Ondanks de koude maartmaand zal daarom de lente als geheel ook een toppositie innemen, wellicht wordt dat een derde plaats, achter de lentes uit 2007 en 2014.

Kijken we alleen naar april en mei, dan is die periode van 61 dagen op rij in 2011 en 2007 tot dusver het warmst geweest, met 13,6 graden gemiddeld. Daar gaan we dit jaar wellicht ruim boven komen met 14,2 graden gemiddeld. Ook hier is er dus sprake van een ruime marge, dus ook als de werkelijkheid wat koeler verloopt dan verwacht, is de kans nog groot dat dit warmterecord sneuvelt.

Grootste aantal zomerse dagen

Zogenaamde zomerse dagen, met een maximumtemperatuur van 25,0 graden of hoger zijn in de meteorologische lente (de maanden maart, april en mei tezamen) nog geen gemeengoed. Sinds 1901 hadden 32 lentes in De Bilt er geen enkele, en deze eeuw was dat in de lente van 2013 en 2004 ook het geval. Vijf lentes in deze eeuw hadden slechts één zomerse dag en sinds 1901 hadden maar liefst 85 lentes (72% van het totaal) er hooguit drie.

De toppers zijn de lentes uit 2000 en 1992, met maar liefst twaalf zomerse dagen, maar deze lente staat de teller al op negen! Met de huidige verwachting in het achterhoofd is de kans groot dat er daar nog drie tot vijf bijkomen, zodat we dan op een totaal van veertien zouden kunnen uitkomen en is een record een feit.

Overigens lijkt het erop dat zodra juni op de kalender is verschenen, er enige afkoeling zal optreden, zonder dat het meteen koud wordt. Of deze lentewarmte de belofte van een fraaie zomer in zich houdt, zullen we moeten afwachten, maar wat we wat dat betreft al hebben gekregen, kan ons niet meer worden afgepakt!

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, mscha, weerstatistieken, weergegevens.nl.

Datum: woensdag 23 mei 2018, 13:10
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, IJsland, Noorwegen, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry