Weekoverzicht Defensieoperaties

23/05
2018
De Nederlandse militairen in Mali trainden een medische evacuatie voor een gewonde militair. Het ging om een realistisch onaangekondigd scenario. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 16 tot en met 22 mei 2018.

Een NH90 landt om de `gewonde` militair op te halen.

Een Nederlandse militair raakt gewond. Collega’s stabiliseren hem en leggen drukverbanden aan om de bloedingen te stoppen. Er wordt al snel een medische evacuatie aangevraagd: een NH90 van het Duits-Belgische helikopterdetachement.

Een helikopter met gespecialiseerde Belgische bemanning landt. De NH90 met patiënt vertrekt naar Gao. Het role 1-hospitaal is gewaarschuwd. In Gao staat een gepantserde Duitse Fuchs klaar. Die brengt de gewonde militair met spoed naar het Nederlandse role 1.

Natuurlijk worden alle elementen van deze oefening grondig en internationaal geëvalueerd. Want over 5 minuten kan het echt zijn.

Beeld van de vliegbasis in het Midden-Oosten.

Midden-Oosten

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 8 missies. Dat gebeurde in de provincie Deir Al Zour in Oost-Syrië en nabij de Iraakse provincie Al Abar. Bij geen van de missies zijn wapens ingezet.

Militaire instructeurs in Irak leren Koerdische strijders gebieden te beveiligen. Daarbij staan onder meer wapenhandelingen, medische verzorging, oorlogsrecht en civiel-militaire samenwerking op het programma. De door de coalitie opgeleide instructeurs verzorgen zelf ook een deel van de opleiding.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Noorse medici.

Duizenden mensen bezochten Partisan Honouring, Military and Public Unity Day.

Litouwen

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade namen in Litouwen deel aan de zogenoemde Partisan Honouring, Military and Public Unity Day. Het publiek kon op deze feestdag kennismaken met de militairen en het materieel van NAVO-bondgenoten. Meer dan 10.000 mensen bezochten de static show. De militairen maken deel uit van de enhanced Forward Presence.

De aanwezigheid van de multinationale NAVO-eenheid toont de solidariteit met de bevolking van Litouwen. Ook is het een signaal dat NAVO-bondgenoten altijd schouder aan schouder staan.

Andere militairen verzamelden met het afleggen van de halve marathon van Riga, 406 euro voor het nationaal fonds kinderhulp.

Lopende operaties buitenland:

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif. Patrouilleschip Zr. Ms. Holland, met een NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord, is stationsschip in het Caribisch gebied. Daar voert het counterdrugsoperaties en kustwachttaken uit. Ook levert de bemanning in voorkomend geval humanitaire hulp. Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven. Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij leveren ondersteuning aan deze VN-missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken. Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda, Burkina Faso en Niger. Zr. Ms. Karel Doorman beëindigde de deelname aan de NAVO-operatie Sea Guardian op de Middellandse Zee. Operaties/acties binnenland:

De marine, land- en luchtmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 48 explosieven onschadelijk. Defensie zette militaire zoekteams in om justitie te ondersteunden. Dat gebeurde onder meer bij Brunssum waar woningen en percelen werden uitgekamd. Ook assisteerden zoekspecialisten de FIOD bij een onderzoek naar het witwassen van crimineel geld. De militairen doorzochten 2 woningen in de omgeving van Haarlem en Amsterdam. Er is beslag gelegd op digitale en papieren administratie, bankrekeningen en waardevolle spullen. Voor een andere zaak van de FIOD doorzochten militairen een paar panden en percelen bij Zandvoort.

Datum: woensdag 23 mei 2018, 09:21
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Amsterdam, Brunssum, Burkina, Haarlem, Irak, Limburg, Litouwen, Mali, Niger, Noord-Holland, Soedan, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry