Mogelijk weer tropische storm boven Arabische Zee

22/05
2018
Slechts enkele dagen geleden, tussen 16 en 19 mei, trok een tropische cycloon via de Arabische Zee de Golf van Aden in, met soms windsnelheden tot 120 kilometer per uur. Ook ging deze tropische cycloon, Sagar genaamd, gepaard met veel regen en kwam het vooral in de Afrikaanse landen Somalië en Djibouti tot flinke overstromingen. Nu lijkt zich een volgende tropische cycloon boven de Arabische Zee te ontwikkelen.

De cycloon Sagar had een best bijzondere route. Hij ontstond in de monding van de Golf van Aden en trok vervolgens over het water richting het Afrikaanse vasteland aan te doen. Met een gemiddelde windsnelheid van soms 120 kilometer per uur is Sagar zelfs even een categorie 1 cycloon geweest op de schaal van Saffir Simpson. Vooral in Somalië kwam het tot flink wat wind, maar eenmaal boven het vasteland zwakte het geheel snel af. Wel kregen meerdere landen alsnog in korte tijd een grote hoeveelheid regen over zich heen. Het normaal erg droge gebied kon de vele neerslag niet aan en in Somalië, Djibouti, Ethiopië en Yemen kwam het dan ook tot (extreme) wateroverlast. Straten en soms zelfs delen van dorpen en steden stonden regionaal blank.

Dreiging
Slechts een paar dagen later is er nu een volgende dreiging. Een actief lagedrukgebied lijkt zich de komende etmalen te ontwikkelen tot een tropische cycloon, maar heeft dus nog geen naam. Voor het gemak wordt het geheel nu ‘Two’ genoemd en zodra de storm verder in kracht toeneemt, zal er een naam volgen. Naar verwachting bereikt hij woensdagavond al windsnelheden rond 115 kilometer per uur, waarna het ook een categorie 1 cycloon zou worden op de schaal van Saffir Simpson, met bijbehorende windstoten tot 145 kilometer per uur. Gelukkig ligt hij dan nog boven zee.

Socotra
Deze ‘Two’ ligt nu nog ten westen van Somalië, boven open water in de Arabische Zee, maar trekt de komende dagen noordwestwaarts, om waarschijnlijk vrijdag of zaterdag de zuidkust van Oman en Yemen te bereiken. Op zijn pad schampt de tropische cycloon woensdag wel het eiland Socotra, met daar dan veel wind en veel regen in de periode van dinsdagavond tot en met vrijdagochtend.

Datum: dinsdag 22 mei 2018, 13:14
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Djibouti, Oman

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry