Warm zomerweer, soms een onweersbui.

21/05
2018
Het is de komende dagen warm en aan het einde van de week krijgen we mogelijk een overgang naar zeer warm lenteweer. Toch is het niet alleen zonnig, soms valt er ook een onweersbui.

Gisteren schreven we al over de tweedeling in Europa. Terwijl het in het noorden van Europa zonnig, droog en zeer warm is, vallen juist in het zuiden van Europa buien. Lokaal leveren ze veel regenwater op, komt het tot hagel en heel veel bliksemontladingen. Nederland lijkt hier de komende dagen ook af en toe wat van mee te krijgen. Leek het gisteren alleen in de zuidelijke provincies af en toe tot een onweersbui te komen, de nieuwste computerberekeningen laten het ook in het noorden van het land soms wat buiigheid zien.

Warmtebuien
De buien van gisteravond, vandaag en de komende dagen komen tot ontwikkeling doordat het vrij warm is. Geholpen door een paar lagedrukgebieden in de hogere luchtlagen van de atmosfeer wordt de luchtmassa boven het continent tijdens de middag en avondperiode onstabiel. Dat wil zeggen dat een bel met warme lucht vanaf de grond ongehinderd kan stijgen. Tijdens het stijgen koelt de luchtbel af en door het afkoelen gaat de lucht condenseren. Dit is vanaf het aardoppervlak heel goed zichtbaar, op dat moment zien we namelijk stapelwolken ontstaan. Als het goed warm is aan de grond en op hoogte juist koud, door de aanwezigheid van een koudeput (en bel met wat koudere lucht) op grote hoogte, kan een luchtpakketje flink stijgen en niet alleen uitgroeien tot een stapelwolk, maar zelfs tot een fikse buienwolk. De komende dagen zien elke dag weer nieuwe onweersbuien tot ontwikkeling komen. Sommige buien worden zo groot dat ze de korte nachtperiode kunnen overleven en zelfs tot diep in de ochtend nog regen kunnen opleveren. De onweersactiviteit zal dan over het algemeen een stuk minder zijn.

Ook zon
Het zijn niet alleen onweersbuien waar we de komende dagen mee te maken hebben. Naast het feit dat ze een lokaal karakter hebben en zich vooral richten op de tweede middaghelft en het begin van de avond, hebben ze ook zonneschijn nodig om tot ontwikkeling te komen. Zonder zon geen hoge temperaturen en dus kunnen we de komende dagen ook genieten van prachtig zomerweer en dat terwijl de meteorologische én astronomische zomer nog niet eens zijn begonnen. Landinwaarts komt het kwik de komende dagen op een graad of 25 uit. Aan zee is het over het algemeen ook goed warm, toch kan aan zee soms even een zeewind opsteken.

Stormchasen
Voor liefhebbers van mooie wolkenluchten en bliksem is het de komende dagen genieten. Op vrij korte afstand kan in Nederland, Duitsland en België “gejaagd” worden op deze weerselementen. Spectaculaire bijverschijnselen zoals grote hagelstenen, valwinden (een zogenaamde downburst) of zelfs een tornado lijken over het algemeen niet op te gaan treden. Alleen diep in Duitsland en Frankrijk kan een enkele bui een keer wat heftiger uitpakken.

Nog warmer
Juist in het volgende weekend lijkt het volgens de laatste berekeningen nog warmer te gaan worden. Kwikstanden tussen 25 en 30 graden zijn dan mogelijk. Na een lange periode met zomerse dagen in het binnenland, kan er dan aan het einde van de maand misschien ook wel regionaal een tropische dag aan de indrukwekkende mei-warmte toegevoegd worden. Overigens lijkt het risico op onweersbuien in het weekend ondanks de verder oplopende temperaturen juist wat af te nemen.

Datum: maandag 21 mei 2018, 13:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Groningen, Leek

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry